'Kinderen vervuilde stadslucht laten ademen, komt overeen met kinderen laten roken'
Foto: shutterstock
Blootstelling aan luchtvervuiling door het verkeer tast de groei van de longen van kinderen aan en doet hun ademhalingscapaciteit met 17 procent dalen. Dat schrijft de Sunday Times op basis van een Brits onderzoek waarvan de resultaten volgende maand in Amsterdam voorgesteld zullen worden.

'Kinderen vervuilde stadslucht laten ademen, komt overeen met kinderen laten roken', steekt professor Jonathan Grigg van het Royal London Hospital van wal. 'Kleine vervuilde luchtdeeltjes komen via de longen in het bloed en zorgen voor verschillende ontstekingen. Bij kinderen zorgen ze voor een verminderde longgroei en -functie.'

Voor het onderzoek werd slijm uit de longen van 34 kinderen uit Oost-Londen en dat van 66 kinderen uit Leicester onderzocht. Het onderzoek spitste zich toe op de macrofagen, die kiemen en vervuilende stoffen verwijderen. Ook de ademhalingscapaciteit van de kinderen werd in kaart gebracht.

'Hoe meer koolstof we vonden in de macrofagen, hoe lager de longfunctie', aldus Grigg. 'Bij kinderen met de hoogste koolstofwaarden bleken de longen 17 procent zwakker.'

De studie wordt volgende maand in Amsterdam voorgesteld op een congres rond stadsvervuiling. De Sunday Times schrijft dat de gevolgen van luchtvervuiling voor het stijgende aantal astmapatiënten in steden al langer erkend worden, maar de impact op de algemene gezondheid van kinderen veel minder.