68-jarige vrouw overleden na treinbotsing in Amsterdam
Na de treinbotsing van zaterdag in Amsterdam is zondag een 68-jarige vrouw overleden aan haar verwondingen. Dat maakte de gemeente Amsterdam bekend. Het slachtoffer komt uit het oosten van Nederland.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam leeft mee met de nabestaanden van de vrouw. 'Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de vrouw voor wie het treinongeval noodlottig is geweest. Wij wensen hen veel kracht en sterkte met dit verlies. Iedereen met lichte of zware verwondingen wens ik een spoedig herstel', stelde hij.

Bij de treinbotsing raakten 117 mensen gewond. Daarvan raakten 42 ernstig gewond, 75 liepen lichte verwondingen op. Zestien slachtoffers liggen zondag nog in het ziekenhuis.

'Nachtmerrie'

De directeur van de Nederlandse Spoorwegen (NS), Bert Meerstadt noemde de treinbotsing 'een nachtmerrie'. Hij deed dat tijdens een persconferentie samen met Marion Gout, de directrice van spoorbeheerder ProRail.

'We maakten een van de grootste aanrijdingen van de afgelopen jaren mee. Twee treinen die op hetzelfde spoor elkaar raken, is een nachtmerrie', aldus Meerstadt.

De president-directeur bedankte de hulpdiensten en de machinisten en conducteurs op de trein. Volgens Meerstadt hebben zij in de eerste minuten na de botsing 'fantastisch werk geleverd' door de hulpdiensten op de hoogte te stellen en alle gewonden te helpen.

'Niet speculeren over oorzaak'

Over de oorzaak van het ongeluk kon Meerstadt niets zeggen. Hij zei dat onderzoekers druk bezig zijn die te achterhalen. 'Vanwege de zorgvuldigheid is het belangrijk dat zij de benodigde tijd krijgen om de oorzaak te analyseren en te beoordelen', zei Meerstadt.

Ook Gout stelde niet te willen speculeren over het ongeluk. Ze noemde het ongeval 'een zwarte dag voor het spoor' en 'een dag die altijd in mijn herinnering zal blijven'. Ze betuigde ook haar medeleven aan de inzittenden van de treinen en hun familieleden.

Rood stopsein

Officieel is er dus geen enkel zicht op de oorzaak van de botsing tussen de twee treinen, maar mogelijk heeft een van de bestuurders een rood stopsein genegeerd.

'Als twee treinen op één spoor terechtkomen, dan gebeurt dat vaak na een rood stopsein', zegt Paul Gelton, directeur van de Inspectie Leefomgeving en Transport. 'Waarschijnlijk reden de treinen enkele tientallen kilometer per uur toen ze elkaar hebben geraakt.'

Treinverkeer weer op gang 

Het treinverkeer ten westen van Amsterdam is weer op gang aan het komen. Tegen zondagavond zullen de treinen weer volgens planning rijden. De overlast die er dan nog is, heeft dan niet meer te maken met de botsing, maar met geplande werkzaamheden.

Reizigers moeten nog steeds omreizen via Duivendrecht of Amsterdam Sloterdijk. Tussen Sloterdijk en Zaandam rijden ook geen treinen, maar ook dat heeft te maken met  werkzaamheden. Reizigers moeten daar met de bus.

Trein weggesleept

De stoptrein die bij het ongeluk betrokken was, is inmiddels weggesleept. De intercity die bij het ongeluk betrokken was, is ongeveer 100 meter verplaatst. De trein wordt geïnspecteerd voordat hij wordt weggehaald.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid was zondag om 13 uur klaar met het onderzoek op het getroffen baanvak en gaf de sporen vrij aan de inspectie Leefomgeving en Transport. Die moet in overleg met ProRail bepalen wanneer er weer veilig kan worden gebruikgemaakt van het spoor. Het onderzoek aan de treinen die betrokken waren bij de botsing, is nog niet afgrond. Het beslag op de treinen blijft vooralsnog gehandhaafd in verband met nader onderzoek, stelde de Raad.

Telefoonnummer voor betrokkenen ongeluk

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben een speciaal telefoonnummer geopend voor alle mensen die rechtstreeks bij de treinbotsing in Amsterdam betrokken waren. Dat liet een woordvoerster weten.

'Veel mensen zullen ook in praktische zin getroffen zijn door de aanrijding', aldus de woordvoerster. 'Op die manier willen we meedenken en helpen naar het zoeken van oplossingen.'

Het telefoonnummer 0800/66.77.888 is opengesteld voor de slachtoffers van de aanrijding.