Het ABVV organiseerde zaterdag in het Brusselse Tour & Taxis een familiedag voor zijn 55.000 kandidaten bij de komende sociale verkiezingen. Voorzitter Rudy De Leeuw hamerde tijdens zijn toespraak nog eens op het centrale thema in de campagne van de socialistische vakbond: aan de automatische loonindexering mag niet gemorreld worden.

'Een bruto index, geen indexsprong, geen onderhandelde index, maar een volwaardige index om onze koopkracht te beschermen', aldus De Leeuw. Voor het ABVV ligt de oplossing voor het overheidstekort niet in besparingen op de rug van de werknemers, maar wel in een duurzame economische relance en in het scheppen van werkbaar werk, luidde het.

De socialistische vakbond wil de ruim 10 miljard euro aan overheidssteun heroriënteren naar échte werkscheppende maatregelen. Ook wil ze werk maken van een prijzencontrole en een efficiënte regulering van de energiesector.

Zo'n 55.000 werknemers hebben zich kandidaat gesteld voor de sociale verkiezingen, dat zijn er tien procent meer dan de vorige keer.