Maakt een smartphone je minder productief?
Foto: shutterstock
Werknemers met mobiele toestellen zijn veel meer online en bereikbaar dan andere. Maar komt dat de productiviteit ten goede? Een Harvard-professor beweert alvast van niet.

Met een smartphone of een tablet ben je voortdurend aan het werk, of toch ten minste als ook je werkmail op het toestel staat ingesteld. Als je ‘s avonds een filmpje wil bekijken op YouTube of snel iets wil opzoeken is de kans groot dat je in één moeite ook je ongelezen mails bekijkt - en misschien zelfs beantwoordt.

Dat kan op iets langere termijn nefast zijn voor je productiviteit, en in extreme gevallen zelfs een burn-out bespoedigen. In een boek van Harvard-professor Leslie Perlow (‘Sleeping with your smartphone’) beschrijft de auteur een experiment waarbij consultants verplicht werden om één avond per week vrij te nemen en hun smartphone aan de kant te laten.

Na een tijd was die groep testpersonen productiever op het werk, én ook gelukkiger: 78 procent van diegenen die het advies volgde, voelde zich tevreden met zijn job. Bij de testgroep die het advies niet opvolgde en ‘s avonds mobiel bleef doorwerken, was dat slechts 49 procent.

Deze resultaten tonen aan dat we de perceptie creëren (en in stand houden) dat sneller werken altijd beter is, zelfs als die snelheid niet essentieel is. In veel gevallen is het zelfs beter om niet nog om 11 uur ‘s avonds op een mail te reageren, maar dat pas de ochtend nadien te doen. Voor je productiviteit hoef je het dus alvast niet te doen.