Hoe wordt u een succesvol amateurwijnboer?
Foto: Shutterstock
Wijn bouwen als hobby maakt al een tijdje furore. Alsmaar meer liefhebbers poten in hun tuin een wijngaard neer en beginnen zelf wijn te bottelen. Maar hoe vertaalt u dit naar een goed gemaakte wijn met een rijke smaak? Etienne Brondeel, wijnbouwer van Domein Kapellegoed in Lede geeft tips.

Uitgesproken liefde voor wijn

'De beste wijn maakt u dankzij een doorgedreven passie voor het vak. U moet zot zijn van wijn, op elk moment', aldus Etienne Brondeel. Wijn maken is een intensief en langdurig proces: één cyclus, van de druiventeelt tot de wijn, duurt minstens een jaar. 

Handen uit de mouwen

De druiventeelt neemt zo'n tachtig procent van al het werk in beslag. Van 15 april tot 1 oktober bij de oogst, bent u met uw wijngaard en de druiventeelt bezig. Daarna begint de pluk. 'U moet dus bereid zijn om uw handen uit de mouwen te steken en uw wijngaard goed te onderhouden', vertelt Brondeel. 'Ik controleer mijn druiven elke dag.'

Voor u aan de slag gaat, maakt u zich lid bij een wijnmakersgilde. (Raadpleeg VAW voor de wijnmakersgilden in uw buurt.) Dan laat u uw grond onderzoeken. U kan uw ranken rijker maken door gerichte toevoegingen. Lavastenen zorgen bijvoorbeeld voor een zeer minerale smaak. Het is evenwel belangrijk om u goed te informeren over geschikte toevoegingen naargelang het type grond. 

Eindeloos veel geduld

Voor een wijngaard op maat van uw domein, gaat u eerst op zoek naar gepaste wijnranken. Voor elk type grond bestaan er geschikte ranken en wijnstokken. Om de wijnstokken voor te bereiden op een geslaagde druiventeelt, moet u zo'n twee à drie jaar uittrekken.

'Maar uw wijnstokken zijn pas echt op volle kracht na zeven à acht jaar. Voor druiven met een volle smaak, moet u dus veel geduld uitoefenen', voegt Brondeel eraan toe. 

Sociaal beestje

'Het mooiste aan wijnbouw', vindt Brondeel, 'is het sociale aspect'. 'Op Domein Kapellegoed is de druivenpluk een sociaal gebeuren. Vrienden en familie zakken begin oktober af naar onze wijngaard om samen druiven te plukken. De oogst ontaardt na afloop in een klein volksfeest waar wijn uiteraard centraal staat', lacht Brondeel.

Ook proeven gebeurt in groep. 'Hoe meer proevers hun feedback geven, hoe beter u het smaakpalet van uw wijn kan bijsturen.' 

Proeven, proeven en nog eens proeven

Als sommelier draait alles rond proeven en bij wijnbouwers is dat net hetzelfde. Uw eigen wijn vaak en geregeld proeven, is essentieel om de smaak te verfijnen. 'Van oktober tot nieuwjaar, nippen we elke week van onze wijn', aldus Brondeel. Rond nieuwjaar wordt de laatste hand aan de wijn gelegd. 

Maar het is even belangrijk om andere wijnen te proeven. Om niet verstard te geraken in de smaak van uw eigen wijn, opent u best geregeld andere wijnen, van collega's maar ook van Franse chateaus of van wereldwijnen.

'Als u niet genoeg andere wijnen proeft, past uw smaak zich aan uw wijn aan. Door uiteenlopende wijnen te drinken, verrijkt u uw smaak.'  

Smaakvolle druiven

Hoe minder trossen een wijnrank telt, hoe voller de smaak van uw druiven. Regelmatig bijsnoeien zorgt voor een rijke druivensmaak. Smaakvolle druiven zorgen op hun beurt voor een geconcentreerde wijnsmaak. 

'De grootste beginnersfout is om ineens te veel druiven te willen. Stel u liever tevreden met minder wijn dankzij goeie druiven dan een groot volume met een slappe smaak', vat Brondeel samen.