Brouwcapaciteit Brouwerij Huyghe meer dan verdubbeld
Foto: Delirium tremens
Brouwerij Huyghe uit Melle, onder meer bekend van de bieren Delirium Tremens en La Guillotine, heeft een renovatie van meer dan een jaar en een kost van 7 miljoen euro achter de rug. De vernieuwde brouwerij met meer dan verdubbelde brouwcapaciteit werd donderdag voorgesteld en opent zondag de deuren voor het publiek.
Het Duitse bedrijf Krones bouwde een gloednieuwe Steinecker-brouwzaal, het eerste van een nieuw type voor een Belgische brouwer. 'Het concept berust op een drievoudige optimalisatie, zowel vanuit economisch, ecologisch als ergonomisch perspectief', klinkt het.
 
'Het stoom- en elektriciteitsverbruik wordt met de helft teruggedrongen en het waterverbruik met 30 procent. Ook moet 10 procent minder grondstof gebruikt worden en er kunnen voortaan, in een brouwzaal van een identieke grootte, zes brouwsels per dag in plaats van twee worden afgewerkt.' De brouwcapaciteit stijgt van 160.000 naar 350.000 hectoliter. 
 
Behalve een nieuwe brouwzaal werden een nieuwe flessenlijn en tunnelpasteurisatie-installatie gebouwd. De renovatie nam ruim een jaar in beslag en kostte 7 miljoen euro. Brouwerij Huyghe doet het goed: het volume steeg in vier jaar met de helft.
 
Het sterproduct Delirium Tremens, vorig jaar goed voor 43 procent van de omzet, deed het tijdens het eerste kwartaal van dit jaar bijna 40 procent beter dan een jaar geleden. Ook de andere 'kernbieren' gingen erop vooruit: La Guillotine steeg met 17 procent, Floris fruitbieren met 19 procent, St Idesbald abdijbieren met 4 procent. Het witbier Blanche des Neiges doet het iets minder. Samen zijn deze bieren goed voor 60 procent van de totale omzet.