Diamantfirma vrijgesproken voor handel in conflictdiamanten
Fraudejager Peter Van Calster Foto: photonews
De Antwerpse correctionele rechtbank heeft diamantfirma Seber vrijgesproken voor de handel in conflictdiamanten. De uitspraak is een serieuze tegenvaller voor de strijd tegen fraude in de diamantwereld.

Het Antwerpse parket had zes jaar geëist tegen de zaakvoerder van diamantfirma Seber en de verbeurdverklaring van de opbrengsten. Het bedrijf werd ervan verdacht diamanten te hebben geïmporteerd uit conflictgebieden in Afrika, onder andere Angola. Daarbij zou het bedrijf valse documenten hebben gebruikt om de werkelijke herkomst van de diamanten te maskeren.

De zaakvoerder krijgt nu slechts één jaar voorwaardelijk voor fouten in de boekhouding. 'De rechtbank begrijpt dat er bij transacties met Afrika enig kunst- en vliegwerk noodzakelijk kan zijn', aldus het vonnis, 'maar dat bewijst nog niet dat het de opzet was om op die manier misdrijven te plegen'.

De uitspraak is een serieuze tegenvaller voor het Antwerpse parket en vooral voor fraudejager Peter Van Calster, die zich als openbaar aanklager gespecialiseerd heeft in het onderzoek naar bloed- en conflictdiamenten. Deze zaak sleepte al tien jaar aan en er lopen in Antwerpen nog verschillende rechtszaken tegen diamantfirma’s.