PS-voorzitter Giet fluit Moureaux terug
Philippe Moureaux Foto: Jimmy kets
PS-voorzitter Thierry Giet vindt de uitspraken van Philippe Moureaux over een RTBF-reportage "gevaarlijk en onhandig". Dat zei hij op de Franstalige zender.

De heisa gaat over een reportage van vorige week in 'Questions à la Une'. (Die vindt u hier.)

De reportage had als onderwerp 'Moeten we de opkomst van de Islam in België vrezen'. De journalisten van de Franstalige openbare omroep deden daarom 'een onderzoek naar de Islam in België' en trokken naar Sint-Jans-Molenbeek en Anderlecht. De RTBF toonde daarbij onder meer beelden van vrouwen in boerka die in Molenbeek op straat rondliepen.

De zender had ook zeer conservatieve moslims geïnterviewd en imams met de verborgen camera gefilmd.

Moureaux was boos over die reportage. Op Maghreb TV noemde hij de uitzending schandalig.  'De makers manipuleerden informatie. Ze deden dat enkel en alleen om een negatief beeld te geven van de Islam.'

Hij stelde fors: 'Het is niet omdat het gedrag van sommige mensen ons niet aanstaat dat we een hele bevolkingsgroep moeten beschuldigen. Dat deed Goebbels (de propagandaminister in nazi-Duitsland, red.) ook met de Joden.'

PS-voorzitter Thierry Giet noemt die laatste vergelijkingen nu 'gevaarlijk en onhandig'.

Men moet zeer voorzichtig zijn in dergelijke debatten en elk amalgaam of elke stigmatisering vermijden, stelde hij op ’La Première’ (RTBF). Verwijzingen naar het nazisme zijn steeds gevaarlijk, aldus Giet.

 'We kennen Philippe Moureaux, zijn openhartigheid en zijn soms scherpe uitspraken.' Maar Moureaux is een vrij man, heeft de vrijheid van meningsuiting en is ook verantwoordelijk voor zijn uitlatingen, aldus Giet.

Partijgenote en minister van Audiovisuele Media in de Franse gemeenschap Fadila Laanan sloot zich grotendeels aan bij de commentaar van haar partijvoorzitter. Over de inhoud van de uitzending of de uitlatingen van Moureaux wilde ze woensdag tijdens het vragenuurtje in het parlement van de Franse gemeenschap niet antwoorden als minister. "Maar als burger vind ik de uitlatingen (van Moureaux) betreurenswaardig", omdat deze een onnodige polemiek veroorzaken, zei Lanaan.

Moureaux lijkt alvast niet erg onder de indruk te zijn. Op twitter laat hij weten dat ze hem al lang willen klein krijgen maar dat hij nog steeds rechtstaat.

Overigens zijn er bij de RTBF drie klachten binnengekomen over het programma.