Nieuwe poging tot VN-erkenning Palestijnse staat
Foto: Photo News
De Palestijnse president Mahmud Abbas zal opnieuw stappen ondernemen om de Palestijnse Staat te laten toetreden tot de Verenigde Naties, indien hij een negatief antwoord krijgt op de brief die hij stuurde naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Onderhandelaar Sajeb Erakat meldde dat Abbas binnen de twee weken antwoord verwacht van Israël over de 'engagementen' die hij vraagt aan Netanyahu om de vredesonderhandelingen opnieuw op te nemen.

'Indien dit niet gebeurt, zal de Palestijnse Autoriteit verdere stappen ondernemen om toe te treden tot de Algemene Vergadering, de Veiligheidsraad en de andere instanties van de VN', zei hij in een toespraak in Hebron.

Erakat heeft bovendien opnieuw bevestigd dat een ontbinding van de Palestijnse Autoriteit niet aan de orde is. 'De Palestijnse Autoriteit is de vrucht van de strijd van het Palestijnse volk en ze is gecreëerd om het volk weg te leiden van de bezetting en naar de onafhankelijkheid', zei hij op de officiële radiozender Stem van Palestina.

Volgens een ontwerp van de brief, die het Franse persagentschap AFP heeft kunnen lezen, zegt Abbas dat 'de Palestijnse Autoriteit haar bestaansredenen is verloren' door de verschillende acties van de Israëlische overheid.

Op 23 september deed Palestina al een aanvraag om toe te treden tot de VN. Deze aanvraag werd geblokkeerd in de Veiligheidsraad, waar Israël met de VS een onvoorwaardelijke bondgenoot heeft.

Sinds 31 oktober is Palestina wel lid van Unesco, ondanks tegenwerking van de VS.