De twee vrouwen die in Humo openlijk getuigen over de seksuele intimidaties door N-VA-politicus Pol Van Den Driessche willen niet dat er nu een politiek of journalistiek debat wordt gevoerd. 'We willen het vooral bespreekbaar maken, er zijn nog te weinig vrouwen die hun stem laten horen.'

Journalistes Tine Hens en Marie-Anne Wilssens getuigden in Reyers Laat op Canvas over hun ervaringen met Van Den Driessche, voormalig hoofdredacteur van Het Nieuwsblad. Hens was 24 toen ze als tv-redactrice aan de slag ging bij de krant, en vertelde dat ze Van Den Driessche verschillende malen van zich af moest duwen toen hij haar probeerde te zoenen.

'Mijn vrienden waren gechoqueerd toen ik het hen vertelde, maar ik had helemaal geen idee hoe ik moest reageren. Ik vond mezelf vooral heel dom en naïef dat ik er was in getrapt', klinkt het.

'Talloze incidenten'

Ook Marie-Anne Wilssens gaf vele voorbeelden over het ongepaste gedrag van Van Den Driessche, waarmee ze eind jaren 80 samenwerkte. De N-VA-politicus zat toen nog op de binnenlandredactie van De Standaard, Wilssens was er economiejournaliste.

'Ik vond al snel dat hij erg vreemde opmerkingen maakte. Hij kon geen zin zeggen zonder een schunnig woord in.' Van Den Driessche zou haar ook hebben betast. Volgens Wilssens waren er ook talloze incidenten met andere vrouwen, en had geen enkele vrouwelijke collega hem graag in haar buurt. 

'Andere slachtoffers de kans geven erover te praten'

De twee vrouwen, de enigen die niet anoniem wilden getuigden, willen evenwel niet dat er nu een politiek of journalistiek debat wordt gevoerd. 'We zijn opgelucht dat alles nu in de openbaarheid kan komen, en hopen dat er iets goeds uit kan komen', aldus Wilssens. 'Mensen worden nog al te vaak als lastig bestempeld als ze hun stem laten horen.'

Hens wil 'anderen die ook het slachtoffer zijn van seksuele intimidatie de kans geven erover te praten'. 'Er bestaat nog altijd een heel grijze zone over wat ongewenst gedrag is op het werk en wat niet. Dit is niet privé, dit gaat over werk, en er wordt nog al te vaak lacherig over gedaan. Globaal word je niet serieus genomen, je zult daar mee moeten leren leven, klinkt het dan.'

Wilssens wil ook dat 'vrouwen weten dat er wetten bestaan, en dat ze klacht moeten indienen. Zo zijn ze beschermd'. Beide vrouwen vinden het ook opmerkelijk dat 'iemand waarmee er problemen zijn, zo'n carrière kan uitbouwen en een machtspositie krijgt'.