N-VA 'als een blok' achter Van Den Driessche
Pol Van Den Driessche (N-VA).
De N-VA denkt er niet aan om Pol Van Den Driessche te laten vallen. Humo publiceert deze week een artikel waarin heel wat getuigenissen staan over vermeende seksuele intimidaties door de politicus. De N-VA reageert met een zucht: 'ach het is Humo maar'.

'De feiten interesseren me niet', betoogt Brugs N-VA-voorzitter Tijl Waelput. 'Nu de N-VA echt een politieke bedreiging is geworden, zijn alle middelen goed om ons te pakken.' Waelput suggereert dat het ACW achter de beschuldigingen zit. 'Nooit is de levenswandel van Van Den Driessche een item geweest, ook niet toen hij bij CD&V actief werd. Bovendien heeft geen enkele vrouw ooit klacht neergelegd.'

Dezelfde teneur klinkt op het N-VA-hoofdkwartier. 'Ach, het is Humo maar. Dit waait wel over. Het blad bundelt niet meer dan wat feiten die zich zogezegd hebben voorgedaan. Van Den Driessche is geen heilige, maar hem vergelijken met Dominique Strauss-Kahn is er gewoon over. Nooit heeft hij strafbare feiten gepleegd noch heeft hij een klacht aan de broek gehad.'

Woordvoerder Jeroen Overmeer van N-VA verwijst ondermeer naar de woordvoerster van het bisdom Brugge die zich moest verontschuldigen nadat ze Van Den Driessche in een lezersbrief van handtastelijkheden had beschuldigd.

'Drek uit de gracht met als doel mij politiek beschadigen'

Van Den Driessche zelf reageert aangeslagen. Volgens hem komen de beschuldigingen van vrouwen met wie hij 'professioneel en politiek' aanvaringen heeft gehad. 'De rest is drek vanuit de gracht met als doel mij politiek te beschadigen.' Samen met zijn advocaat bereidt hij een klacht wegens laster en eerroof voor.

De meeste beschuldigingen aan het adres van Pol Van Den Driessche dateren uit de periode toen hij actief was bij De Standaard en Het Nieuwsblad, waar hij doorgroeide tot hoofdredacteur.

De aantijgingen die zich in deze laatste periode (tot 1999) afspeelden, lijken schadelijk omdat Van Den Driessche zijn hiërarchische positie kon uitspelen.