De Franse president Nicolas Sarkozy misbruikt een videoconferentie met de Amerikaanse president Barack Obama voor electorale doeleinden. Dat zegt de Franse socialistische partij, die vindt dat de tv-stunt Frankrijk in verlegenheid brengt.

Verschillende televisiekanalen toonden de eerste minuten van een videoconferentie tussen de Franse president en zijn Amerikaanse tegenhanger, enkele dagen voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen op 22 april.

De ongeziene stunt in de Franse diplomatie toont Obama die over de campagne van Sarkozy zegt: 'Het moet drukke tijden zijn' en  'Ik bewonder de zware strijd die u voert'. Sarkozy antwoordt met de armen gekruist: 'We zullen winnen, mijnheer Obama. U en ik, samen.'

De camera's moeten buiten voor beide leiders over onder meer Syrië spreken.

De socialistische partij beschuldigt Sarkozy ervan dat hij de diplomatieke regels aan zijn laars lapt en dat hij Frankrijk in verlegenheid brengt op het internationale toneel om zijn verkiezingscampagne een duwtje in de rug te geven.

Franse media vroegen zich af of het Witte Huis op de hoogte was van het feit dat de beelden openbaar zouden gemaakt worden. Washington liet aan de krant Le Monde weten dat het op de hoogte was dat de eerste minuten van de videoconferentie zouden gefilmd worden.