Bourgeois: 'Kritiek adviseurs erfgoed is weinig onderbouwd en onterecht'
Foto: rr
Geert Bourgeois (N-VA) vindt het spijtig dat hij het ontslag van vier toplui van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) via de media moest vernemen. Dat verklaarde de Vlaams minister, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, maandag. Bourgeois begrijpt hun beslissing en de kritiek die ze formuleerden niet.

De minister moest naar eigen zeggen zondag van een krantenjournalist vernemen dat de voorzitter en de drie afdelingsvoorzitters van de KCML ontslag nemen. Volgens Bourgeois is de continuïteit van de werking van de KCML, die nodig is om rechtsgeldig beschermingsprocedures te kunnen voeren, echter niet in het gedrang.

Bourgeois betreurt de handelswijze van het viertal en begrijpt hun ongenoegen niet: 'Uit hun schrijven blijkt niet waarvoor dit ontslag nu eigenlijk nodig was. Alleszins is hun kritiek op het nieuwe onroerend erfgoeddecreet, dat trouwens nog in ontwerpfase is, vederlicht, weinig onderbouwd en onterecht'.

De minister noemt het 'manifest onjuist' dat het handhavingsluik nergens op lijkt en dat er geen verbanden worden gelegd met ruimtelijke ordening en het roerend erfgoed. 'De voorzitters zouden, beter dan niet-onderbouwde kritiek te leveren en ontslag te nemen, concrete verbeteringsvoorstellen doen, maar dat doen ze niet', besluit Bourgeois, die zich ook afvraagt of de vier voorzitters het ontwerp wel gelezen hebben.