Microsoft bijna de uitvinder van de smartphone... in 1991
Foto: nathan myhrvold
Op het gebied van smartphones heeft Microsoft een flinke achterstand in te halen. Dat had ook anders kunnen zijn, want het bedrijf had in 1991 al tekeningen klaar voor een smartphone-achtig toestel.

Het is Nathan Myhrvold die in een interview met Men's Journal zegt dat hij in 1991 al plannen had voor een gadget om onder andere een agenda, mails, faxen en gesprekken te beheren en een bibliotheek van muziek en boeken aan te leggen. Myhrvold was in de jaren 90 bij Microsoft hoofd van de technologie-afdeling, en richtte er ook Microsoft Research op.

Hoewel zo'n slimme telefoon volgens Myhrvold verkocht zou kunnen worden voor 'een prijs tussen 400 en 1000 dollar' was Microsoft niet geïnteresseerd en lieten ze het concept aan zich voorbijgaan. De allereerste smartphone, de Simon, werd pas een jaar later door concurrent IBM getoond.

'Microsoft had er meer mee kunnen doen', zegt Myhrvold in het interview. 'Apple en Steve Jobs durfden de zaken wel anders aanpakken.'

Je zou Nathan Myhrvold een visionair kunnen noemen, een titel die hij aan een indrukwekkende lijst bezigheden kan toevoegen. Hij is niet enkel de oprichter en bezieler van Microsoft Research, maar studeerde ook astrofysica met Stephen Hawking, legde zich toe op het opgraven van dinosourusskeletten, deed iets in de Formule 1 en staat bekend als een gerenommeerd natuurfotograaf. Hij maakte ook deel uit van een team dat enkele jaren geleden het wereldkampioenschap barbecueën won en publiceerde de turf 'Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking'. Maar de uitvinding van de smartphone, die is helaas aan hem voorbijgegaan.