Staatssecretaris Landbouw praat met boze Zeeuwen over plan Hedwigepolder
Foto Michiel Wijnbergh/Hollandse Hoogte Foto: © Michiel Wijnbergh
De Nederlandse staatssecretaris van Landbouw, Henk Bleker (CDA), gaat maandag in Zeeland praten over zijn alternatieve plannen voor het ontpolderen van de Hedwigepolder. Dat meldde een woordvoerder van Bleker maandag. Het nieuwe plan, dat Bleker vrijdag onthulde, botst op veel tegenstand.

Waarschijnlijk spreekt staatssecretaris Bleker aan het eind van de middag op het Zeeuwse provinciehuis in Middelburg met belanghebbenden. Verwacht wordt dat ook betrokken landbouwers zich zullen melden bij het provinciehuis.

Bleker liet vrijdagavond weten zijn plannen voor natuurcompensatie voor schade als gevolg van de verdieping van de Westerschelde te hebben aangepast. De staatssecretaris wil een derde in plaats van de hele Hedwigepolder teruggeven aan het water en daarnaast enkele andere Zeeuwse polders ontpolderen.

Die aanpassing zette kwaad bloed in Zeeland. Provinciegouverneur Karla Peijs liet weten dat door de verandering van de plannen nu in heel de provincie boze Zeeuwen op de dijken staan.

Ook politiek lijkt het plan nu al ten dode opgeschreven. De PVV, gedoogpartner van CDA en VVD in de Nederlandse regering, torpedeerde het plan al enkele uren na de bekendmaking. Ook van oppositie moet de regering-Rutte in dit dossier niet op steun rekenen.