Na de vierde speeldag in Play-off 1 is niets meer zeker. Anderlecht begon dan wel als torenhoge favoriet, het telt plots nog maar één puntje voorsprong op achtervolger Club Brugge. Maar blauw-zwart kon nog niet imponeren, iets wat Genk wél deed. De uittredende kampioen kon zich pas op het nippertje plaatsen voor Play-off 1 maar met fris voetbal werd de achterstand verkleind tot zeven punten. AA Gent lijkt ondertussen uitgeteld, al lijkt alles nog mogelijk in deze eindstrijd. Voor Kortrijk en Standard lijkt enkel nog een rol van scherprechter weggelegd...

Flitsende De Bruyne

Een flitsend Genk was dé grote winnaar van de vierde speeldag. De kampioen voetbalde alsof het niets te verliezen had en het was de eerste wedstrijd in deze Play-off 1 waarin we echt leuk kwaliteitsvoetbal zagen. Met wervelend voetbal van topregisseur Kevin De Bruyne vernederde het Anderlecht in eigen huis. De toekomstige Chelsea-speler heeft tegenwoordig niet meer dan een halve meter nodig om een weergaloze aanval op te zetten en dat heeft nu ook de Anderlecht-defensie mogen ervaren. Het woord 'crisis' wordt nergens in de mond genomen maar het eerste thuisverlies dit seizoen zorgt ongetwijfeld voor onrust bij paars-wit, terwijl in Limburg plots weer over de titel gesproken wordt.

Hoopvol maar spaarzaam Brugge

Club Brugge profiteerde optimaal van de nieuwe uitschuiver van de leider. Na een weliswaar magere pot voetbal nadert het tot op één punt van leider Anderlecht. Invaller Carlos Bacca zorgde kort voor rust voor de stilaan traditionele Daum-score maar zelfs de Duitse coach moest toegeven niet van het voetbal te kunnen genieten. Zolang er gewonnen wordt zal dat de supporters echter zorg wezen en nu al wordt reikhalzend uitgekeken naar de topper, nu zondag in eigen huis tegen de aartsrivalen uit Brussel. Gent blijft vierde en zal nog moeten strijden om Europees voetbal binnen te halen.

Twee scherprechters

De match tussen Kortrijk en Standard kende een veelbelovend begin met twee vroege doelpunten, maar de match bloedde al snel dood en Kortrijk en Standard blijven respectievelijk zesde en vijfde in Play-off 1.De Luikenaars lijken (ondermeer door blessures) niet bij machte hun stunt van vorig jaar te kunnen herhalen en de Kortrijkzanen lijken met hun beperkte kern en capaciteiten hun maximum te hebben bereikt. Maar tegen toppploegen zullen beide teams zich ongetwijfeld nog kunnen opladen om de rol van scherprechter op zich te nemen in het titeldebat.

Afscheiding in Play-off 2

In tegenstelling tot Play-off 1, lijkt het pleit in Play-off 2 wel al beslecht. Cercle Brugge en Bergen stevenen af op groepswinst en een onderling duel om  uit te maken wie tegen de uiteindelijke vierde van Play-off 1 zal mogen strijden om een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League.

Vogel voor de kat?

Mathematisch is Sint-Truiden nog niet veroordeeld maar de Kanaries moeten de twee overgebleven wedstrijden in Play-off 3 dan wel winnen om Westerlo alsnog voorbij te steken en niet rechtreeks veroordeeld te zijn tot het vagevuur van tweede klasse. De Kempenaars hebben voldoende aan één puntje en hebben na de recente uithaal het mentale voordeel om het begeerde ticket voor de eindronde tegen de tweedeklassers te mogen/moeten spelen.