Scheire en de schepping
Foto: © VRT Bart Musschoot
De luchtige wetenschapsquiz Scheire en de schepping ging zondagavond veelbelovend van start. De generiek verwijst schaamteloos naar Monty Python. En al snel blijkt dat het spelletje zelf nog onbeschaamder lonkt naar QI, hét spelprogramma voor de anglofiele fijnproever. In zoverre toch dat de quiz ook hier in de eerste plaats een aanleiding is om wetenschappelijke weetjes en trivia los te laten op de kandidaten, die dan vooral geacht worden daar gevat op te reageren.

 Scheire is natuurlijk geen Stephen Fry. Die weet in QI de sfeer op te roepen van een exclusieve herenclub, waarbij porto en sigaren gepaste accessoires zouden zijn. Scheire en de schepping is eerder een gezellig uurtje in een sfeervol café onder goede vrienden, waar je een glas Westmalle bij kunt denken.

Hoe dan ook, de chemie zat behoorlijk goed in deze eerste aflevering, met Tom Waes, Bart De Pauw, Henk Rijckaert en Bert Gabriëls als kandidaten. Als het een échte quiz was geweest, dan had Bart De Pauw wel glansrijk gewonnen. Hij verraste herhaaldelijk met zijn kennis van obscure feiten, zoals de herkomst van het gezicht op de reanimatiepoppen van het Rode Kruis.

Lieven Scheire ging er op voorhand prat op, dat de grapjes ongescript zijn. Dat geldt dan vooral voor de reacties van de kandidaten, want Scheire zelf had zijn materiaal duidelijk grondig voorbereid. En zo hoort het ook. Niet dat het allemaal perfect zat. Verre van, eigenlijk. En dat kan een probleem zijn, want tenslotte lanceert de VRT dit programma op de zondagavond van Eén, het drukst bekeken slot op de Vlaamse televisie.

We vragen ons af of Scheire en de schepping niet best eerst een paar jaar gerijpt had op Canvas. Een aantal van de spelletjes zijn gewoon té belegen, zoals de ronde waarin de kandidaten met alleen maar ja- en nee-vragen moeten raden wat een bepaalde professor heeft uitgevonden. Op die momenten lijkt het eerder een quiz voor Luc Appermont.

Je merkte vaak ook te duidelijk waar in de opnames geknipt is om vaart in de grappen te krijgen. Daardoor leek het bij momenten alsof je naar een compilatie-aflevering zat te kijken. En als we het toch over knippen hebben: de beschimmelde grap van Tom Waes over de Gay Games had er dan ook wel uit gemogen (jawel, het ging over de zeep die valt in de douche). Maar over het algemeen was de humor een stuk frisser dan we dat gewoon zijn in De pappenheimers of De slimste mens.

Opmerkelijk genoeg is ook dit een Woestijnvisproductie. Zodat we ons mogen afvragen, wat er na dit seizoen met deze quiz gaat gebeuren. Wat ons betreft, willen wij dit programma graag zien groeien.