Gebakken restjesrijst
Foto: Ivan Put
Rijstrestjes en rauwe groenten en kruiden zijn hier het belangrijkst. Je kunt experimenteren met andere smaakmakers en sausjes, maar houd het fris.

Ingrediënten (per persoon):

1 koffiekopje gekookte rijst, tot enkele dagen oud
2 sjalotjes, in fijne ringen gesneden
1/2 teentje knoflook, geperst
1 rood pepertje, fijngehakt (of een mespunt cayennepeper)
1 koffiekopje fijngesneden knapperige groente (wortel, radijs, lente-ui, komkommer...)
2 koffiekopjes verse kruiden (basilicum, koriander en/of munt), grof gehakt
1/4 limoen of citroen
Aziatische vissaus (naar smaak)
Suiker (naar smaak)
1 ei (niet noodzakelijk)
Arachideolie

Bereiding:

1. Verhit een flinke scheut olie in een grote pan of wok op een hoog vuur. Bak er de sjalot, pepertjes en knoflook in en voeg meteen de rijst toe. Werk de rijst met een houten lepel goed los, elk graantje moet de smaken van de pan kunnen opnemen.

2. Als de rijst is losgewerkt en alles gaar en geurig wordt, haal de pan dan van het vuur en roer er de andere ingrediënten onder. Breng op smaak met vissaus, limoen- of citroensap en eventueel wat suiker.

3. Bak een ei en leg het op de rijst.