Ovenaardappel met mascarponevulling
Foto: Ivan Put
Mascarpone is zo’n kaas die je doorgaans koopt voor specifieke recepten en waar je daarna geen blijf mee weet omdat hij op een boterham weinig voorstelt. Gebruik hem als een romig bindmiddel voor pastasauzen en risotto’s of maak er deze lichtjes decadente aardappelvulling van. De selder en gedroogde tomaat gaan lekker samen, maar je kunt je ook uitleven met onder meer olijven, allerlei kruiden, paddenstoelen of stukjes gedroogde ham.

Ingrediënten (per persoon):

1 grote aardappel
2 flinke el mascarpone
2 el peterselie
1 el fijngehakte halfgedroogde (‘gekonfijte’) tomaat
1 stengel selderij, fijngehakt
1/2 teentje knoflook of 1 el gehakte bieslook
1 mespunt paprikapoeder, het best gerookt paprikapoeder (pimenton de la vera, zie o.a. www.gekruid.be
Cayennepeper, zout
Grof zout
Zilverpapier

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Was de aardappel en wikkel hem nat in een stukje zilverpapier met een lepel grof zout. Leg hem in de oven en laat hem in 15 tot 25 minuten garen.

2. Meng alle andere ingrediënten tot een smakelijk sausje. Snijd de gare aardappel open en schep er de saus in.