Antwerpen moet meer inzetten op het 'wegpesten' van criminelen zoals drugsdealers. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever na een bezoek aan de wijk Seefhoek. Hij stelt onder meer een tijdelijk zero tolerancebeleid voor in bepaalde wijken.

Met zijn pleidooi gaf De Wever naar eigen zeggen een eerste 'preview' van het verkiezingsprogramma dat N-VA volgende week zaterdag zal voorstellen op een partijcongres, als aftrap voor de campagne rond de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

De Antwerpse wijk Seefhoek wordt de laatste jaren erg geteisterd door drugs- en andere overlast. En om criminele overlastbezorgers aan te pakken moeten 'de Antwerpse meerderheidspartijen natuurlijk meer gaan wegen op het federale beleid', vindt De Wever, wiens partij deel uitmaakt van het stadsbestuur.

De N-VA'er verwees daarbij naar het volgens hem falende migratie- en strafuitvoeringsbeleid. Toch kan ook de stad Antwerpen nog een pak meer doen om wijken zoals de Seefhoek leefbaarder te maken, meent hij.

Daarbij lanceerde hij meteen enkele ideeën in verband met de 'war on drugs' die hij in Antwerpen wil starten. 'Via camerabewaking en nummerplaatherkenning kunnen bijvoorbeeld de vaak buitenlandse aankopers van drugs gespot worden, waarna zij met systematische controles uit de buurt kunnen weggepest worden', stelt De Wever voor.

Het geografisch informatiesysteem (GIS) dat in Antwerpen momenteel onder meer voor het in kaart brengen van leegstand wordt gebruikt, zou dan weer kunnen helpen om een concreet beeld te krijgen van de steeds verschuivende drugsoverlast. 'Dat moet opgelost worden', zegt De Wever op ATV.

Een harde drugsaanpak is een van de programmapunten waarmee de N-VA naar de kiezer wil trekken. Maar zijn bezoek is volgens De Wever meer dan een promostunt. 'Ik heb er een hekel aan dat je als politicus een keer in zes jaar in die wijk komt gevolgd door veel media, wij zijn hier al heel lang actief', zegt hij voor de ATV-camera. 'Dit bezoek is eigenlijk het sluitpunt en niet het beginpunt van onze interesse.'