Hoe goed zijn digitale boeken voor het milieu?
Foto: shutterstock
Wie genoeg e-boeken leest, verkleint zijn ecologische voetafdruk. National Geographic heeft wat cijfers verzameld over de verschuiving van papier naar digitaal.

Een digitaal boek is beter voor het milieu dan zijn papieren tegenhanger. Logisch ook, want uitgevers en verkopers hebben voor e-boeken immers geen papier, inkt, transport en opslagruimte nodig.

De impact van papieren boeken op het milieu is enorm, volgens National Geographic. Om een boek te maken is niet enkel papier nodig, maar ook andere zaken zoals energie en water. Om de e-readers en tablets te maken die e-boeken kunnen weergeven is natuurlijk ook energie nodig, maar de voetafdruk van die productie verkleint naarmate er meer publicaties op een toestel worden gelezen.

'Jaarlijks wordt zo'n anderhalf miljard kilo papier wordt gebruikt om boeken te drukken, en elk geproduceerd boek staat voor 4 kilogram CO2', aldus National Geographic. 'Volgens studies wordt de uitstoot van de productie van digitale boeken geneutraliseerd van zodra iemand meer dan 14 e-boeken heeft gelezen.'

In 2010 waren e-boeken goed voor 8 procent van de totale boekenmarkt. Een jaar later was dat 15 procent, en verwacht wordt dat dat cijfer eind 2012 tot 20 procent zal gestegen zijn. Recente prognoses wijzen uit dat tegen 2025 drie kwart van alle boeken digitaal zal zijn.