Amerikaanse regering betaalt indianen miljard dollar schadevergoeding
Een Amerikaanse indiaan van een van de Dakota-stammen (archiefbeeld) Foto: AP
De Amerikaanse overheid betaalt de oorspronkelijke bewoners van de VS een miljard dollar (bijna 780 miljoen euro) schadevergoeding. Het geld gaat naar 41 indianenstammen. De beslissing wordt als historisch gezien.

Dat kondigden de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken woensdag aan. Een twee jaar durend rechtsgeding ging de zaak vooraf.

De 'native Americans' (inheemse Amerikanen, red.) hadden de regering beschuldigd van wanbeleid in de financiële administratie en de rechten uit de exploitatie van hun gronden, inzake olie- en gaswinning of weiderechten. De klachten gaan deels meer dan honderd jaar terug. Andere zaken worden nog behandeld.

Met de schikking zijn historische onrechtvaardigheden op een eerlijke en fatsoenlijke wijze opgelost, zei Justitieminister Eric Holder. 'Die vormden al veel te lang een bron van conflicten tussen de indianenstammen en de Verenigde Staten', gaf hij toe.

'Mijlpaal'

In de gemeenschappelijke verklaring van het ministerie van Justitie en Binnenlandse Zaken is sprake van een mijlpaal in de verbetering van de betrekkingen met de oorspronkelijke bevolking van de VS.

In 2009 had Washington 300.000 indianen schadeloosstellingen van rond de 3,4 miljard dollar toegezegd. Daarbij ging het om een in 1996 ingediende gezamenlijke klacht, waarin de regering werd verweten de indianen miljarden dollars uit een trustfonds niet betaald te hebben. Dat fonds, waarin de opbrengsten uit de economische exploitatie van indianengebieden vloeiden, werd in 1897 opgericht.