3.000 auto's minder in spits rond Utrecht dankzij beloning
Foto: AP
Sinds de start van het project Spitsvrij in de driehoek Utrecht - Amersfoort - Hilversum rijden er tijdens spitsuren ongeveer 3.000 auto's minder op de weg in dat gebied. Deelnemers krijgen er een beloning als ze de ochtend- of de avondspits mijden.

Dat heeft verantwoordelijk gedeputeerde Remco van Lunteren van de provincie Utrecht laten weten. Het project draait nu zes maanden in de regio Utrecht en is volgens hem een succes. In vier weken tijd zijn de deelnemers 1,5 miljoen minder kilometers tijdens spitsuren gaan rijden, aldus de provincie.

In de regio rijden dagelijks zo'n 60.000 mensen tijdens de spitsuren heen en weer. Aan het project konden 5.400 automobilisten meedoen. Er is een wachtlijst voor deelname.

Gemiddeld 'verdienen' de spitsmijders zo'n 30 euro per maand aan het rijden op andere tijden, heeft de provincie uitgerekend. Deelnemers aan het project mijden vooral de spitstijden op dinsdag en woensdag

De provincie Utrecht laat nog uitrekenen wat het sociaal-economische effect van het project is. Vastgesteld is dat enkele auto's minder op drukke wegen tijdens de spits al zorgen voor het oplossen van een file. Op sommige plekken staat het verkeer nooit meer stil, aldus de provincie. Spitsvrij loopt nog tot eind dit jaar.