Apple aangeklaagd voor prijsafspraken e-books
Foto: rr
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Apple en enkele uitgeverijen aangeklaagd vanwege prijsafspraken rond de verkoop van e-boeken.

De officiële aanklacht volgt na een doorlichting van het ministerie van Justitie, waarin onderzocht werd hoe Apple de manier heeft veranderd waarop uitgeverijen geld vragen voor e-boeken op de iPad. De afspraken zouden dateren van voor de lancering van de eerste iPad, in 2010.

Simon & Schuster, Hachette Book Group en HarperCollins, een aantal van de betrokken uitgeverijen, hebben een regeling kunnen treffen met de Amerikaanse overheid om verdere vervolging te vermijden. Apple, Penguin Group en Macmillan weigerden volgens Bloomberg om deel te nemen die gesprekken en ontkennen dat ze hebben samengewerkt om de prijzen van digitale boeken te verhogen.

Ze zullen vermoedelijk argumenteren dat prijsafspraken tussen Apple en de uitgevers net de concurrentie in de e-boekindustrie hebben doen toenemen om zo de dominantie van Amazon te doorbreken, zeggen bronnen die vertrouwd zijn met de situatie.

Het 'agentschapsmodel' van Apple

Apple, Penguin en Macmillan verdedigen het ‘agentschapsmodel’ waarbij de uitgevers zelf - en dus niet de verkoper - de prijzen van digitale boeken bepalen. De Amerikaanse overheid wil evenwel terug naar een groothandelsmodel dat verkopers laat bepalen hoeveel ze vragen voor een product.

Een andere praktijk waar de Amerikaanse aanklager komaf mee wil maken is de clausule in Apple-contracten die zegt dat boekenverkopers Apple de meest gunstige prijs moeten geven.

‘Zowel consumenten als concurrenten kunnen er nadeel van ondervinden als bedrijven onderling contracten afsluiten die invloed hebben op de prijzen die mogen aangerekend worden aan andere concurrenten’, zegt Fiona Scott-Morton van het ministerie van Justitie.