Thomas Voeckler heeft de 52ste Brabantse Pijl gewonnen. De Franse kopman van de Team Europcar sloop op 31 kilometer van de streep in Overijse weg uit een select groepje met favorieten en soleerde knap naar de zege. Oscar Freire sprintte in verschrikkelijke weersomstandigheden naar de tweede plaats, Pieter Serry werd derde. Philippe Gilbert liet onderweg leuke dingen zien, maar kon nooit aanspraak maken op een nieuwe zege.

Een peloton van 179 renners trok zich op de Grote Markt van Leuven onder grote belangstelling op gang voor de 52ste Brabantse Pijl. Daniel Schorn (Team Netapp) was de eerste aanvaller van de dag maar pas bij zijn tweede poging na 15 kilometer geraakte de Oostenrijker weg. Hij kreeg uiteindelijk twee Russen in steun: Maxim Belkov (Katusha Team) en Artem Ovechkin (Rusvelo). Het trio kreeg een maximale voorprong van vijf minuten van het peloton, dat ondanks enkele felle buien er nochtans duchtig de pees op legde.

BMC en Rabobank knapten in de achtervolging het meeste werk op. De Alsemberg, vroeger de scherprechter in de Brabantse Pijl, dook nu al na 77 kilometer op maar deed de grote groep wel verbrokkelen. Het spekgladde parcours eiste ondertussen enkele slachtoffers: Andy Schleck ging onderuit. Ook Gerald Ciolek en Jerome Pinnau gingen tegen het natte asfalt. Een bleke Johnny Hoogerland gaf er ontgoocheld de brui aan.

Sterke Devenyns en Van Avermaet

In de plaatselijke rondes rond Overijse barstte de kletsnatte koers helemaal open. Alleen Schorn hield nog vooraan stand, achter hem probeerden ondermeer Dries Devenyns, Jelle Vanendert en Greg Van Avermaet de sprong naar voren te maken maar Peter Sagan en co lieten niet zomaar begaan. Op zijn terrein streed ook een herboren Philippe Gilbert volop mee in de voorste gelederen. De titelverdediger in deze Brabantse Pijl liet zich even later wel verrassen en zou nooit meer meestrijden voor de overwinning.

Op 31 kilometer van de streep achtte Thomas Voeckler zijn moment gekomen. De Franse kopman van Team Europcar reed in een ruk het gat met kopman Daniel Schorn dicht. De Oostenrijker had zijn beste pijlen verschoten en moest de 'chouchou' van het Franse wielerpubliek laten rijden. In de achtergrond gleed Peter Sagan tegen de grond. De Slowaakse schaduwfavoriet zag zo zijn kansen op de zege wegglippen.

Voeckler sluipt weg

De acht achtervolgers - daarbij Van Avermaet, Freire, Devenyns en Vanendert - loerden te lang naar elkaar en de Franse vogel was gaan vliegen. In de vijf plaatselijke ronden, met telkens de beklimming van de Hagaard, Hertstraat, IJskelderlaan en Schavei, bouwde Voeckler zijn voorsprong stelselmatig uit tot anderhalve minuut. Voeckler trok voor de camera's nog enkele flinke grimassen terwijl de hagelbollen op zijn hoofd plensden,  maar hield aan de finish in Overijse meer dan een minuut voorsprong over op Oscar Freire, die Pieter Serry vloerde in de sprint voor de tweede plaats.

Uitslag

1. Thomas Voeckler
2. Oscar Freire
3. Pieter Serry
4. Fabio Duarte
5. Greg Van Avermaet
6. Alex Howes
7. Jelle Vanendert
8. Dries Devenyns
9. Laurens ten Dam
10. Michael Matthews
11. Philippe Gilbert

Bekijk de volledige uitslag hier.