Na de zware verliezen van dinsdag slaagden de Europese beurzen woensdag in een zeker herstel. In Brussel steeg de Bel20 met 0,92 procent tot een slot van 2.234,40 punten.

De beleggers maakte zich de voorbije dagen stevige zorgen over de situatie in Spanje. De overheid maakt daar weinig indruk met de relanceplannen. In de loop van de ochtend steeg de Spaanse rente even boven de kritische grens van 6 procent. Het wordt voor de
Spaanse overheid nu wel erg duur om zich te financieren op de markten.

Italië veilde woensdag voor 11 miljard euro aan kortlopend staatspapier. De rente lag daarbij voor het eerst sinds november hoger dan bij de vorige veiling. Toch interpreteren analisten de cijfers als een goed teken. 'Wat ik tussen de regels lees is dat het een stuk erger kon geweest zijn', zei marktstrategist Joshua Raymond bij City Index. Onder meer de Italiaanse banken profiteerden daarvan; zo boekte het aandeel Unicredit een winst van 5,3 procent.

Alcoa

De beleggers trokken zich na de middag ook op aan de sterke kwartaalcijfers van de Amerikaanse aluminiumgigant Alcoa. Die slaagde in een winst per aandeel van 9 dollarcent, veel meer dan analisten hadden verwacht. Ook de omzet lag met 6 miljard dollar een pak boven de verwachtingen. Alcoa was dinsdagavond het eerste grote Amerikaanse bedrijf om met zijn cijfers over het eerste kwartaal uit te pakken.

Een aantal Belgische aandelen profiteerde voluit van het Alcoa-effect. Zo won zinkspecialist Nyrstar 3,97 procent tot 6,10 euro en dikte materialengroep Umicore 2,44 procent aan tot 41 euro. Bekaert klom 1,08 procent tot 22,89 euro en chemiebedrijf Solvay tikte 1,39
procent hoger af op 85,87 euro.

De financiële waarden toonden een overwegend positief beeld. KBC steeg met 4,02 procent tot 15,16 euro maar verzekeraar Ageas kwam niet verder dan een winst met 0,40 procent tot 1,51 euro. Dexia, dat sinds kort niet langer deel uitmaakt van de Bel20-index, bleef stabiel op 0,25 euro.