Aziatische groei lijdt onder eurocrisis
Foto: AFP / Belga
De aanhoudende eurocrisis drukt op de vraag en dus ook op de groei in Azië, zo blijkt woensdag uit een analyse van de Aziatische ontwikkelingsbank ADB. Dit jaar verwacht de bank een economische groei van 6,9 procent, na 7,2 procent vorig jaar en 9,1 procent in het jaar daarvoor. Volgend jaar zou de groei weer aantrekken

Eind vorig jaar zijn de investeringen in de regio duidelijk teruggevallen. De meeste Aziatische landen staan er nu echter financieel beter voor dan tijdens de crisis van 2008, zo schrijft de ADB in haar rapport. De regio zou daarom moeten kunnen opbotsen tegen verdere externe klappen.

China blijft de primus van de groeicijfers, maar zal volgens de ontwikkelingsbank toch een terugval kennen dit jaar. Voor dit jaar verwacht de ADB een groei van de Chinese economie met 8,5 procent, tegenover 9,2 procent vorig jaar.

Bij de Aziatische regio rekent de ADB zowat veertig landen, met onder meer Afghanistan, Kazachstan, Bangladesh, Indonesië, China en Singapore, maar ook de eilanden in de Stille Oceaan.