Na overleg tussen de directie en vakbonden van de MIVB heeft de christelijke vakbond ACV beslist vanaf woensdag het werk te hervatten onder voorwaarden. De ACOD gaat niet akkoord en blijft actievoeren. Woensdag staat een nieuwe ontmoeting gepland tussen de directie, de vakbonden en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH).

Het is niet duidelijk in welke mate het openbaar vervoer in Brussel woensdag verstoord zal zijn. Het ACV gaat voorlopig niet meer staken, maar de ACOD en de liberale vakbond ACLVB zijn niet van plan om opnieuw aan de slag te gaan. 

'Het is voor ons absoluut onmogelijk om in te schatten hoe groot de hinder zal zijn', zegt MIVB-woordvoerder Guy Sablon. 'We doen daar dan ook liever geen voorspellingen over. Pas woensdagochtend zullen we weten hoeveel voertuigen er uitrijden.'

Er volgt alleszins snel weer overleg tussen directie en vakbonden om de precieze uitvoering van het interne akkoord te bekijken. Op het kabinet van Milquet zal woensdag in een eerste opvolgingscommissie (die de genomen veiligheidsmaatregelen opvolgt) een kalender worden opgesteld.

De MIVB geeft hoe dan ook de toestemming aan personeelsleden met dienst om donderdag de begrafenis van Ilias Tahiraj bij te wonen, zonder dat de maatschappij daarvoor het openbaar vervoer zal stilliggen.

'Stappenplan ontbreekt'

Het ACOD blijft voort actievoeren 'door het ontbreken van een concreet stappenplan rond de aanwerving van nieuwe agenten', zo werd dinsdagavond meegedeeld. Eerder op de dag had de socialistische vakbond al aangegeven voort te willen staken tot de gedode werknemer begraven is.

'We hopen dat er op het kabinet-Milquet meer duidelijkheid komt over de aanwerving van de nieuwe agenten. Een concreet stappenplan ontbreekt momenteel. Daarnaast blijft het overlijden van onze collega gevoelig liggen bij onze achterban', klonk het dinsdagavond bij Dario Coppens van de ACOD.

Ook de liberale vakbond, de ACLVB, gaat de begrafenis afwachten. De voorstellen van de bevoegde ministers 'houden vooruitgang in op sommige punten', maar er zijn geen antwoorden 'op essentiële zaken', aldus secretaris Xavier Muls. Voor de liberale vakbond kan er 'geen akkoord komen zolang er geen tekst ondertekend is die een welomschreven stappenplan bevat'.

Het ACV is wel positief, maar dient wel een stakingsaanzeggingin om een stok achter de deur te houden. Afhankelijk van wat er dan gebeurt in de opvolgingscommissie, wordt de stakingsaanvraag dan gebruikt. 'Als die faalt, stopt het openbaar in Brussel', aldus vakbondsafgevaardigde Luc Smekens.

 

'Meer doen kan niet'

Minister van Binnenlandse Zaken Milquet zei eerder op de dag dat de regering al zeer ver is gegaan met de beloofde maatregelen. 'Meer kan ik niet doen.'

Milquet begrijpt ook niet dat de vakbonden nog ontevreden zijn: 'Gisteren waren ze nog tevreden (over de onderhandelde maatregelen).'

Begrafenis

Het lichaam van de MIVB-werknemer die zaterdag overleed bij het geval van agressie, werd dinsdag vrijgegeven. Dinsdagnamiddag werd een gebedsdienst voor de overleden man gehouden, waarna de familieleden met de voorbereidselen voor de begrafenis begonnen. Die begrafenis moet volgens moslimtradities dan zo snel mogelijk plaatsvinden, maar het is nog steeds niet duidelijk wanneer dit nu precies zal gebeuren.

In vakbondskringen valt te horen dat de begrafenis woensdag wordt gehouden, maar dat werd door de familie noch door de MIVB bevestigd. Bij de vervoersmaatschappij spreekt men eerder van donderdag. De begrafenis zal in elk geval doorgaan op de moslimafdeling van de begraafplaats in Schaarbeek.

'De familie Tahiraj wenst haar dank uit te drukken voor de vele blijken van medeleven en steun die ze kreeg volgend op het dramatische verlies dat zij dient te lijden', luidde het in een persbericht.

'De familie uit echter de wens dat de begrafenisplechtigheid zou plaatsvinden in alle intimiteit, in aanwezigheid van vrienden en familie, en dat daarbij geen media aanwezig zouden zijn.'