Bij een eerbetoon aan de MIVB-supervisor aan Iliaz Tahiraj, die zaterdag overleed na een geval van agressie zijn 900 mensen komen opdagen. De chauffeurs van De Lijn en TEC hielden ook twee minuten stilte houden solidariteit.

De mars startte rond 10.30 uur en eindigde om en bij een uur later. De meerderheid van de deelnemers waren werknemers van de MIVB. Volgens een schatting kwamen 900 mensen opdagen. Ze trokken samen tot aan het Redersplein, waar het incident plaatsvond. De deelnemers aan de mars droegen een zwart rouwlint, sommigen hadden ook bloemen bij.

Ook vanmiddag trok een stille tocht door de hoofdstad. Zowat vijfhonderd personen stapten van het Redersplein naar de hoofdzetel van de vervoersmaatschappij, bij Brussel-Centraal.  

Twee minuten stilte

De chauffeurs van de Vlaamse en Waalse openbaarvervoermaatschappijen De Lijn en TEC hielden om 10 uur twee minuten stilte uit solidariteit met hun Brusselse collega's en met de familie van de MIVB-medewerker.

'De chauffeurs van De Lijn en TEC zullen om 10 uur twee minuten lang stil blijven staan. Dat zal gebeuren aan de dichtstbijzijnde bushalte, om het verkeer niet te veel te belemmeren', gaf een woordvoerder van De Lijn op voorhand aan. 

Ook in de treinstellen van spoormaatschappij NMBS werdom 10 uur omgeroepen om 2 minuten stilte te respecteren.

'Meer samenwerking met politiezones'

'De toename van geweld is een fenomeen dat iedereen aangaat. Het gaat verder dan de MIVB, we merken het overal en het is onaanvaardbaar', zegt Brussels minister van Transport, Brigitte Grouwels.

'De mensen moeten opnieuw leren hoffelijk te zijn in de dagelijkse omgang.' Grouwels benadrukte ook dat in de 69 Brusselse metrostations 120 agenten werken, en dat dat te weinig is. Ze pleitte voor een meer rechtstreekse samenwerking met de politiezones voor een beveiliging van het bovengrondse MIVB-net.

Spontane optocht

In Brussel hebben zondagmiddag zo'n vijfhonderd mensen deelgenomen aan een stille optocht ter nagedachtenis van de MIVB-supervisor die zaterdagmorgen overleed bij een geval van agressie.

Het ging om een spontaan initiatief, waartoe via internet en SMS was opgeroepen. Vooral MIVB-werknemers namen deel aan de mars. Op de eerste rij liepen familieleden van het slachtoffer.

De optocht trok vanuit Brussel naar Schaarbeek en eindigde aan de plaats waar het slachtoffer, de 56-jarige Iliaz Tahiraj woonde. 

Rouwregister

De MIVB heeft intussen een rouwregister geopend voor het slachtoffer. 

Het openbaar vervoer in Brussel ligt nog zeker tot maandagavond stil. Om 16 uur zit de MIVB samen met onder meer minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH).