De favoriete aandelen van Gert De Mesure
Gert Demesure Foto: rr
Geen geld hebben, is erg. Maar wel geld hebben, is ook een zorg, want waarheen met dat geld, vraagt analist Gert De Mesure zich af.

Spaarboekjes brengen na de rentedaling van afgelopen week in sommige gevallen minder dan 1% op, veilige obligaties bieden iets meer rendement maar dat is dan ook maar net voldoende om de inflatie te kunnen compenseren. Alternatieven die meer rendement opleveren en dus noodzakelijkerwijs ook met iets meer risico gepaard gaan, zijn bedrijfsobligaties en aandelen.

In dit geval bestaat de ‘truuk’ erin om het risico dat we lopen goed in te schatten. Aandelen kopen van bedrijven die we goed kennen en waar we een direct contact hebben met het topmanagement is een manier om onaangename verrassingen te vermijden enerzijds, anderzijds laat het ons toe het toekomstig potentieel goed in te schatten.

Wat bedrijfsobligaties betreft, gaan we grotendeels op dezelfde manier te werk als bij de financiële analyse van aandelen. Dit laat ons toe op een heel berekende manier een groter risico te nemen, de markten zijn immers niet altijd efficiënt.

Op onze website www.gertdemesure.be bieden we gratis analyses aan van aandelen en obligaties. We willen immers dat onze (potentiële) klanten weten wat ze in portefeuille hebben en wat ze van hun beleggingen mogen verwachten. Geen gestructureerde of ondoorzichtige producten voor ons.

Ditmaal selecteerden we 4 aandelen (1 grote en 3 kleinere), alsook een bedrijfsobligatie, zij het dan een ‘speciale’.


Delhaize is vandaag niet het meest populaire aandeel na de aankondiging van minder goede cijfers in de V.S. eind 2011 en na de kosten voor aanpassingen van winkels eveneens in de V.S. Die impopulariteit reflecteert zich in de waardering die vandaag belachelijk laag is met een koers/winstverhouding van slechts 7,9. Het aantrekkelijke netto dividendrendement van 3,4% is eveneens een reden om het aandeel van dichterbij te bekijken.

In het huidige klimaat verwachten we geen spectaculaire resultaten van de groep, maar de evolutie van de balansstructuur daarentegen opent wel perspectieven. We denken hierbij aan de relatief lage schuldenlast die Delhaize in staat stelt om nieuwe acquisities te verrichten (zoals in 2011 in de Balkan) of om eigen aandelen in te kopen.

Voor EVS zijn jaren met een even getal steeds interessant, want in deze jaren worden steeds belangrijke sportevenementen georganiseerd, of het nu gaat om Olympische Spelen (zomer en winter), het Europees of het wereldkampioenschap voetbal, enzoverder.

EVS is immers de hofleverancier van de televisieomroepen voor materiaal voor buitenopnames. Die dominante positie heeft het bedrijf geen windeieren gelegd: in 10 jaar verachtvoudigde de koers van het aandeel en dan tellen we de dik betaalde dividenden niet mee. Terwijl EVS steevast met een hoge premie noteerde omwille van het groeipotentieel, reflecteert de koers vandaag slechts de cijfers van 2011.

M.a.w. we betalen geen prijs voor de groei op termijn, groei die er zeker zal komen, want ondertussen verhoogt EVS zijn marktaandeel in apparatuur voor studio-opnames, een markt met een veel grotere omvang dan deze van de buitenopnames. EVS heeft ook een traditie van hoge dividenduitkeringen die het netto dividendrendement regelmatig doet uitstijgen boven de 6%.


De naam Ter Beke is bij het grote publiek minder bekend, maar laten we de merknaam Come a Casa vallen, dan zal er snel een belletje gaan rinkelen. Naast bereide (pasta)gerechten onder het merk Come a Casa en onder private label (32% van de omzet), is de groep ook actief in vleeswaren of op zijn Vlaams gezegd ‘charcuterie’ (68% van de omzet). 2011 was een minder goed jaar doordat de hogere grondstoffenprijzen in de eerste jaarhelft slechts met vertraging doorgerekend konden worden.

Ondertussen is de situatie genormaliseerd en gaat het bedrijf een beter 2012 tegemoet. Ook werd er gewerkt aan een belangrijke expansie richting Centraal- en Oost-Europa, waarvan de vruchten vanaf volgend jaar geplukt zullen kunnen worden. Het aandeel is niet duur met een koers/winstverhouding van 8,7 op basis van de verwachte winst voor 2012. Tevens is het netto dividendrendement van 3,8% heel aantrekkelijk.

Resilux is helemaal al niet bekend bij het grote publiek, alhoewel iedereen in ons land ooit al wel eens een product van dit bedrijf uit Wetteren in handen heeft gehad. Resilux produceert PET-preforms, kleine plastic buisjes die geblazen worden tot PET-flessen voor waters en frisdranken enzoverder.

Ook Resilux heeft een tegenvallend 2011 achter de rug, ook deels ten gevolge van hogere grondstoffenprijzen. Een minder zomerseizoen hielp de cijfers evenmin. We gaan ervan uit dat de omstandigheden in 2012 min of meer normaal zullen zijn, maar belangrijker is de evolutie van een Zwitserse joint-venture die het in 2010 oprichtte. Die joint-venture heeft een plasticverpakking ontwikkeld die hét alternatief wordt voor de klassieke spuitbus op drijfgas (aerosol). De voordelen van het nieuwe product zijn talrijk en de eerste contracten werden binnen gehaald (bv. spuitbus voor scheerschuim). De koers/winstverhouding op basis van de verwachte winst voor 2012 bedraagt slechts 8,5.

Een eeuwigdurende obligatielening van Ageas (ex-Fortis) is onze tip wat bedrijfsobligaties betreft. Het is een lening die in juni 2008 werd uitgegeven met een brutocoupon van 8%. Dit type van lening mag bij het eigen vermogen geteld worden wat toendertijd voor Fortis een belangrijk voordeel was.

Daartegenover staat de hoge coupon, het risico voor de belegger bestaat erin dat als het bedrijf veel verlies maakt en geen dividend uitkeert, dat het ook de rentebetaling kan overslaan. Ondanks alle problemen van het voormalige Fortis, heeft deze lening steeds de rente betaalt.

Vandaag is de situatie van Ageas totaal verschillend en veel rooskleuriger en heeft de groep een belangrijk kapitaaloverschot. Een deel hiervan (meer bepaald 250 miljoen euro) werd al aangewend om eigen aandelen in te kopen.

Eeuwigdurend is een relatief begrip, maar we verwachten wel dat Ageas van de mogelijkheid zal gebruik maken om deze obligatie in juni 2013 vervroegd terug te betalen aan 100%. Vandaag noteert deze obligatie aan 86% wat een lopend netto rendement oplevert van 6,3%.

Als Ageas in 2013 vervroegd terugbetaalt, dan loopt dat rendement op tot 7,3% netto. Doet het dat niet, geen probleem, dan blijven we jaar na jaar een vette coupon ontvangen. Zolang de solvabiliteit van Ageas heel hoog blijft (en we zien niet onmiddellijk een reden waarom dat zou veranderen), is er geen vuiltje aan de lucht.