Figure is een nieuwe iPhone-app om elektronische muziek te maken. En het is niet zomaar de zoveelste muziek-app: Figure werd ontwikkeld door Propellerhead, en dat is een van de toonaangevende softwaremakers in de digitale muziekindustrie.

Propellerhead Software is geen onbekende voor wie met elektronische muziek in de weer is. Hun softwarepakketten ReBirth en Reason gaan al een hele tijd mee en worden overal de hemel ingeprezen. 

En nu heeft het Zweedse bedrijf de kennis die ze de voorbije jaren hebben opgedaan aangewend om ook Figure te ontwikkelen, een toegankelijke iPhone-app waarmee zelfs een leek binnen de kortste keren een track met een pompende beat en een sappige baslijn uit zijn speakers tovert.

Figure biedt drie verschillende types instrumenten: een drumkit, een baslijn en een lead. In elk type kan je dan kiezen uit verschillende specifieke drumkits of bassynthesizers. In het beginscherm kan je ook aanduiden in welke toonaard je een nummer wil maken, en hoeveel beats per minuut het moet zijn - standaard is dat 120. 

Eenvoudiger dan het lijkt

En dan kan je beginnen musiceren. Alles draait om waar je je vingers zet en hoe lang je op het scherm blijft drukken. Door je vingers te bewegen verander je de toonhoogte, de aanslag of de golfvorm van het geluid. Nadien kan je elk geluid nog tweaken en prutsen aan de resonantie, de vertraging en andere knopjes die je in professionele omgevingen terugvindt.

Maar laat dat je vooral niet afschrikken, want het is allemaal een pak eenvoudiger dan het lijkt. Je hoeft de technische termen niet allemaal te begrijpen om te weten wat je een tof geluid vindt, toch? Fans van elektronische muziek zullen in minder dan vijf minuten helemaal verknocht zijn aan deze app. De geluiden die Figure produceert, klinken haast allemaal fantastisch, zodat bijna alles wat je met deze app doet, goed klinkt. 

Jouw composities kunnen niet  gedeeld worden. Een beetje jammer, of misschien net een zegen? Hoe dan ook, het is voorlopig niet mogelijk om tracks te exporteren, en wat op jouw iPhone gebeurt, blijft ook op jouw iPhone. Hopelijk pakt Propellerhead dit in de toekomst aan. Maar in tussentijd kan je al wel voor de mensen uit je directe omgeving moddervette beats uit je iPhone toveren.