HTC One X: en hij ziet er nog mooi uit ook
Foto: htc
Om maar met de deur in huis te vallen: dit is de beste Android-telefoon van het moment. Tenminste, voor wie uit is op een ‘superphone’: een krachtpatser met een groot scherm en een stevige processor.

In de Android-wereld gaat het snel, natuurlijk, dus we durven niet voorspellen hoeveel weken dit apparaat aan de top blijft. Maar zeker tot de Samsung Galaxy S III uitkomt.

Op dit moment is de enige vergelijkbare telefoon de Galaxy Nexus: ook een groot 4,7-inch scherm, ook Android 4.0. Maar terwijl de Galaxy Nexus goedkoop aanvoelt, met zijn flinterdunne plastic achterklepje, kiest HTC voor een massieve behuizing. Nadeel: geen vervangbare batterij meer en geen geheugenuitbreiding. Maar daar zullen we mee moeten leren leven. Meer en meer fabrikanten gaan, in navolging van Apple, die kant uit. Telefoons gaan niet meer open, wen er maar al aan.

Die behuizing voelt stevig en ligt lekker in de hand, tenminste als je geen al te kleine handen hebt – het blijft wel een érg grote telefoon. De aangename verrassing is dat het apparaat er ook nog eens behoorlijk elegant uitziet, en dat zijn we van HTC eigenlijk niet gewoon. De designers hebben hier knap werk geleverd: het toestel is herkenbaar als een HTC, onder meer door de karakteristieke rij geluidsgaatjes bovenaan, maar heeft heel wat meer visueel cachet dan zijn voorgangers.

Scherp scherm

In theorie geeft de gesloten behuizing de fabrikant meer plaats voor een batterij. Maar dat blijkt in de praktijk tegen te vallen: de One X heeft 1800 mAh aan boord, amper meer dan de batterij van de Galaxy Nexus. Het batterijverbruik hangt natuurlijk enorm af van je gebruik, maar net als bij de Nexus zal de doorsnee persoon het moeilijk hebben om het tot 's avonds laat uit te zingen op één lading. Wat ons betreft, mocht deze flinterdunne telefoon best wel een millimetertje dikker zijn, als we daarmee een wat langere adem kregen.

Het reusachtige scherm is uitstekend, met 1280 x 720 beeldpunten. Per centimeter zijn er net iets minder pixels dan op het 'retina' scherm van een iPhone 4S, maar het verschil is verwaarloosbaar klein. Dus zeg maar gerust dat ook de One X een 'retina'-scherm heeft. De kleuren zijn misschien wat minder rijk dan op de Galaxy Nexus met zijn Super AMOLED-scherm, maar dat is ook wel een kwestie van smaak (niet iedereen wil zijn kleuren zo gesatureerd als op de Samsung-telefoons).

Dit is nog maar de tweede Android 4.0-telefoon die we onder handen krijgen, en wat vooral opvalt zijn de grote verschillen met hetzelfde besturingssysteem op de Galaxy Nexus. De elegante nieuwe animaties, bijvoorbeeld in het app-menu, blijken te ontbreken op de One X. Nu, dat vinden we geen enorm gemis. Aan de andere kant heeft HTC er zijn 'Sense' laagje overheen gelegd, en laten wij daar nu zelf net geen grote fan van zijn. Het stelt ons teleur dat Google er – alweer – niet in geslaagd is om de fragmentering van zijn Android-platform af te remmen.

Verder valt op dat de camera van de One X werkelijk bliksemsnel is. Zowel het scherpstellen als fotograferen is nagenoeg onmiddellijk. En de foto’s zien er pico bello uit.

Kortom: een straffe telefoon. Nu, dat mag je ook verwachten voor deze prijs: 649 euro, net zo duur als de iPhone dus (al schijnt die prijs in de praktijk vaak wat lager te liggen).

 

 

update: vergelijking met Galaxy Nexus aangepast.