EU opent onderzoeken tegen Motorola
Voorzitter van de raad van bestuur van Motorola Mobility Sanjay Jha (archief). Foto: AFP
De concurrentiewaakhond van de Europese Unie heeft twee onderzoeken geopend naar Motorola Mobility wegens concurrentievervalsing. Motorola zou concurrenten geen toestemming hebben gegeven voor het gebruik van een aantal belangrijke patenten op gestandaardiseerde technologieën.

De onderzoeken zijn ingesteld na klachten van Apple en Microsoft bij de Europese Commissie. Volgens de twee technologiebedrijven vraagt Motorola te veel voor het gebruik van de technologieën, zoals het draadloos verbinden met internet en het streamen van video.

Motorola heeft bovendien om verkoopverboden gevraagd voor producten als Apple’s iPhone en iPad en de Xbox van Microsoft om zo voordeel te behalen.

Industriestandaarden spelen een belangrijke rol in de technologiesector. Ze zorgen ervoor dat producten van verschillende fabrikanten, zoals telefoons of tabletcomputers, naadloos met elkaar samenwerken.
 
Volgens de concurrentieregels van de EU zijn houders van patenten op industriestandaarden verplicht om andere bedrijven de technologie voor een eerlijke prijs te laten gebruiken.
 
Niet eerste keer dat Motorola op vingers wordt getikt
 
De Europese Commissie gaat bekijken of ’Motorola abusievelijk en in tegenspraak met de beloftes die het heeft gedaan aan organisaties die standaarden vastleggen bepaalde belangrijke patenten heeft gebruikt om de concurrentie te verstoren’.
 
De Europese Commissie heeft Motorola eerder al een waarschuwing gegeven vanwege de agressieve wijze waarop Motorola zijn patentportfolio verdedigt toen zij goedkeuring gaf voor de overname van Motorola door Google. Met deze overname is een bedrag van 12,5 miljard dollar (9,4 miljard euro) gemoeid.
 
Als uit de onderzoeken blijkt dat Motorola inderdaad schuldig is aan concurrentievervalsing, dan kan het bedrijf een boete krijgen die kan oplopen tot tien procent van de jaaromzet.