Vrouwen lezen meer dan mannen
Foto: Shutterstock
Bijna veertig procent van de mannen zegt dat ze geen boeken lezen, terwijl dat bij de vrouwen maar twintig procent is. Dat meldt het radioprogramma Peeters & Pichal van Radio 1. Als mannen lezen, grijpen ze sneller naar non-fictie dan naar fictie.

Zestig procent van de vrouwen vindt dat het lezen van een boek een leuke activiteit is. Bij de mannen is dat slechts vijfenveertig procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het centrum Synovate/Ipsos, die het leesgedrag van mannen en vrouwen onderzocht op vraag van de Vlaamse overheid.

Bij de mannen gaat 46 procent wel eens naar een bibliotheek om een roman of een poëziebundel te ontlenen, terwijl dat bij de vrouwen meer dan zeventig procent is.

Verdiepen

Het radioprogramma Peeters & Pichal vroeg ook naar gegevens van de provincie Antwerpen. In de bibliotheken van bijna alle veertig Antwerpse gemeentes merkt men dat zestig procent van de bezoekers vrouwelijk zijn, tegenover veertig procent mannelijke bezoekers.

Als mannen er een boek bijnemen, dan zal het eerder non-fictie zijn. Thrillers zijn de favoriete romans van de mannen, maar fictie is vooral populair bij vrouwen. Mannen zijn meer gericht op informatie en willen zich verdiepen in een onderwerp, terwijl vrouwen sneller een boek openslaan om zich te ontspannen.