De correctionele rechtbank in Tongeren heeft een 23-jarige man van Marokkaanse afkomst maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar, waarvan 1 jaar effectief, voor het uitvoeren van een besnijdenis bij zijn tweejarige zoontje. De man, die het kindje kreeg met een Vlaamse moeder, kon het niet verkroppen dat de jongen niet volgens de Marokkaanse waarden werd opgevoed.

 De feiten dateren van mei 2010. Na de zelf uitgevoerde circumcisie werd het jongetje meteen naar de spoedafdeling van het ziekenhuis gebracht. Daar werd hij met succes geopereerd, waardoor hij geen blijvende fysieke schade overhield aan het incident.De moeder van het slachtoffer hield de zwangerschap destijds verborgen en wilde het kind niet volgens de islamitische gewoonten opvoeden.

'Dat tot groot ongenoegen van de allochtone vader die dat niet kon verkroppen en dan maar besloot het kind zelf te besnijden', aldus meester Reile Braeken, advocate van de burgerlijke partij.

'Het kind woont nu permanent bij de moeder, maar ook vandaag nog leeft ze in angst en zijn er grote spanningen. Gelukkig heeft het kind geen blijvende fysieke schade opgelopen', stelde de advocate.

Het slachtoffer en zijn moeder krijgen samen een schadevergoeding van 7.446,73 euro en de opa, die zich ook burgerlijke partij stelde, krijgt voorlopig 1 euro schadevergoeding. Gezien het gunstige strafregister van de beklaagde werd de celstraf van 2 jaar met de helft uitgesteld. Bovendien gaf hij tijdens de zitting aan oprecht spijt te hebben van wat er gebeurd is.

Naast de celstraf en de schadevergoeding moet de man ook een boete van 1.375 euro en een schadevergoeding van 1.340 euro betalen.