Etex zet 28,7 miljoen euro opzij voor Turijnse asbestproces
Foto: Etex
De groep Etex heeft vorig jaar een voorziening genomen van 28,7 miljoen euro in verband met het Turijnse asbestproces. Daardoor daalde de nettowinst (aandeel van de groep) vorig jaar tot 80 miljoen euro, tegen 114 miljoen euro in 2010, zo blijkt vrijdag uit een persbericht.

'Het bedrijfsresultaat werd beïnvloed door de aanleg van een voorziening voor de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg in Turijn waarbij de groep burgerlijk verantwoordelijk werd gesteld voor de daden van een van zijn gewezen bestuurders', zo luidt het in het persbericht van de bouwmaterialengroep, bekend van onder meer de merknaam Eternit.

Concreet gaat het om een voorziening van 28,7 miljoen euro, zo verduidelijkt men bij Etex. 'Etex groep is voor een aantal claims burgerlijk aansprakelijk gesteld voor wat de Belgische baron de Cartier volgens de strafrechter misdaan zou hebben', luidt het. 'Uit voorzorg' is het volledige bedrag opzijgezet.
 
De 90-jarige baron en de 65-jarige Zwitserse miljardair Stephan Schmidheiny werden in februari veroordeeld tot zestien jaar cel. Ze worden verantwoordelijk geacht voor de dood van circa 3.000 mensen in Italië, voormalige werknemers of omwonenden van vier vestigingen van Eternit Italië.
 
Tegen de uitspraak van de Turijnse rechter in eerste aanleg is nog beroep mogelijk. Er zal zeker beroep aangetekend worden, zo viel vrijdag nog te horen bij Etex, maar dat kan pas als het vonnis beschikbaar is.
 
Etex zag de omzet vorig jaar met 17,6 procent stijgen tot 2,3 miljard euro, deels dankzij de overname van de Europese gipsactiviteit van het Franse Lafarge.