Belspelletjes en astrotelevisie (bijna) officieel verboden
Foto: VTM
De Vlaamse regering heeft vandaag het licht op groen gezet voor een aanpassing van het Mediadecreet. Het bijgestuurde decreet bevat een verbod op het uitzenden van belspelletjes en astrotelevisie. Dat heeft Vlaams mediaminister Ingrid Lieten (sp.a) vandaag bekendgemaakt.

Na de veelbesproken aflevering van 'Basta' over de belspelletjes, waarin werd aangetoond dat de makers van belspelletjes grote winsten opstrijken door de kijkers onoplosbare raadsels voor te leggen, kondigde minister Lieten vorig jaar al aan dat ze de belspelletjes van het scherm wilde weren.

Aangezien de Vlaamse Mediamaatschappij toen meteen na de commotie al besliste om die van het scherm te halen, werd de aanpassing in het decreet geen hoofdpunt meer op de agenda. Nu is het Mediadecreet dus toch aangepast om verdere twijfel de kop in te drukken.

Ook astrotelevisie

Daarnaast wilde de sp.a-minister ook de zogenaamde astrotelevisie aanpakken. Onder astrotelevisie worden programma’s verstaan waarbij mensen tegen betaling adviezen krijgen van kaartleggers, astrologen en waarzeggers. Volgens minister Lieten zijn vooral 'de zwaksten in de samenleving' het slachtoffer van dergelijke betaallijnen.

Belspelletjes vallen in het mediadecreet onder het zogenaamde telewinkelen. Om de belspelletjes voorgoed aan banden te leggen, worden de voorwaarden rond telewinkelen verstrengd. 'Op die manier kan de uitzendtijd voor belspelprogramma’s worden afgeschaft', zegt Lieten. Ook het uitzenden van astrotelevisie wordt via een aanpassing van het Mediadecreet verboden.

Nu het bijgestuurde decreet definitief is goedgekeurd door de Vlaamse regering gaat het voor bespreking naar het Vlaams Parlement.