Ook zaterdag blijven werknemers Bekaert thuis
Foto: Wouter Van Vooren
De werknemers in alle Bekaert-vestigingen zijn vrijdag met behoud van loon naar huis gestuurd. Ook de weekendploegen zullen op zaterdag, met behoud van loon, niet moeten werken. Dat zegt hoofdafgevaardigde Kenneth Blomme (ABVV) van Bekaert Aalter. De directie zegt dat ze de frustraties van de werknemers begrijpt.

'Men verwacht dat zondag het vertrouwen opnieuw hersteld zal zijn en dat de weekendploeg dan terug zal werken. We zullen zien. Wij laten ons in ieder geval leiden door het gevoel van de medewerkers en steunen hen in hun beslissingen', aldus Kenneth Blomme van het ABVV.

Dinsdag is volgens Blomme een cruciale dag. 'We verwachten dat de directie een voorstel van sociaal plan doet, dat financieel aan onze verwachtingen voldoet. Als er geld is voor een loonsopslag voor De Graeve, is er ook geld voor de ontslagen werknemers', klinkt het.

'Klap in het gezicht van de werknemers'

Donderdag raakte bekend dat de CEO van het staaldraadbedrijf, Bert De Graeve, in 2011 zijn loon zag stijgen met een derde tot 1,78 miljoen euro. 'Een klap in het gezicht van de Bekaert-werknemers', stelt het ABVV. De groep maakte in februari bekend dat in ons land 609 banen in gevaar zijn.

Daarop legden vrijdagvoormiddag in alle Bekaert-vestigingen de werknemers het werk neer of hielden ze langzaamaanacties. In alle vestigingen zijn de werknemers nu naar huis vertrokken. 

De loonopslag van De Graeve zal dinsdag bij nieuw sociaal overleg op tafel worden gelegd, aldus ACV-secretaris Jan Maeseele. 'Het hypothekeert het sociaal overleg: 609 gezinnen op de keien zetten en een loonopslag van een derde voor de ceo gaan niet samen'.

'Mes in onze rug'

ABVV-hoofdafgevaardigde Kenneth Blomme: 'Vorig jaar zei De Graeve in Knack dat hij niet kon garanderen dat Bekaert in België blijft, daarna hadden we het nieuws dat baron Buysse twee jaar langer blijft en nu dit.'

Blomme benadrukte dat de werknemers en vakbonden sinds de herstructurering ervoor kozen om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. 'Dit is een slag in het gezicht van de arbeiders en een mes in onze rug. Nu zullen ze met geld over de brug moeten komen.'

'Wij willen zo snel mogelijk een sociaal plan, maar twijfelen of er wel druk genoeg is bij de directie', aldus Blomme. 'De herstructurering wordt precies niet ernstig genomen.'
De hoofdafgevaardigde roept topman Bert De Graeve op om zich bij de arbeiders te verontschuldigen. Wij krijgen bovendien almaar marionetten van de directie en directieleden zonder mandaat tijdens onderhandelingen. Dit valt echt niet meer te verdedigen.'