Apple pakt Chinese wantoestanden aan
Foto: ap
Apple is met zijn Chinese productiepartner Foxconn overeengekomen om de lonen van de arbeiders in de fabrieken op te trekken. Ook andere gadgetmakers en fabrikanten die in China produceren komen hiermee onder druk te staan.

De Fair Labor Association voerde de afgelopen maanden verschillende controles uit in de Foxconn-fabrieken waar iPhones en iPads worden gemaakt. Apple was toegetreden tot de associatie, en onderwerpt zich daarmee aan dergelijke controles in de hele productieketen. Bij dat onderzoek werden door de FLA zo'n 50 inbreuken op de Chinese arbeidswet vastgesteld.

Apple is nu met Foxconn overeengekomen om de lonen op te trekken, de werkdagen wat in te korten, en tienduizenden arbeiders extra aan te werven om de verminderde uren te compenseren.

Meer loon, minder winst

De nieuwe richting die Apple inslaat, zal allicht niet leiden tot een prijsstijging bij de eindgebruikers – de winstmarges van Apple zijn behoorlijk stevig, en Apple oefent ook heel wat macht uit op zijn leveranciers – maar het zet ook andere bedrijven die in China produceren onder druk. De kans is groot dat ook zij loonsopslag zullen moeten geven en genoegen nemen met iets minder winst.

De overeenkomst tussen Apple en Foxconn zal dus ook gevolgen hebben voor andere technologiebedrijven die met die laatste samenwerken zoals Dell, HP, Amazon, Motorola, Nokia en Sony. Maar ook voor hen maakt de loonkost van de arbeiders maar een heel klein deel uit van de totale kost van een product, en dus is de kans klein dat eindprijzen zullen stijgen.

Maar na decennia van agressieve expansie in China lijken de limieten van goedkope arbeid stilaan in zicht en komen Amerikaanse en Europese bedrijven die intensief gebruik maken van Chinese arbeiders meer en meer onder vuur te liggen om de wantoestanden aan te pakken en de lonen te verhogen.

‘Apple en Foxconn zijn de twee grootste spelers in de sector, en aangezien zij samenwerken om deze veranderingen door te voeren, ben ik er van overtuigd dat ze de lat hoger zullen leggen voor de rest van de sector’, zegt Auret van Heerden, de topman van de Fair Labor Association, nog aan Reuters.