Van Quickenborne denkt aan 'pensioensplit' tegen genderongelijkheid
Foto: Photo News
Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne wil iets doen aan de ongelijkheid tussen het mannen- en het vrouwenpensioen. Dat heeft hij donderdag gezegd tijdens de presentatie van de resultaten van een sensibiliseringscampagne van Delta Lloyd Life. De minister schuift onder meer een pensioensplit naar voor als mogelijke oplossing voor vrouwen die een lager pensioen hebben omdat ze in de loop van hun carrière tijd vrij nemen voor hun gezin.

 In het kader van de campagne van Delta Lloyd Life gingen twee nog actieve vrouwen 'met pensioen': gedurende twee maanden leefden ze van 927 euro, wat evenveel is als het gemiddeld pensioen van vrouwen. Doel van de actie was de vrouwen aan den lijve te doen ondervinden hoe moeilijk het voor gepensioneerde vrouwen is om met beperkte middelen rond te komen en hoe bepaalde keuzes een grote impact kunnen hebben op het pensioenbedrag.

Zo schuiven veel vrouwen hun carrière even aan de kant om tijd vrij te maken voor hun gezin. 95% van het voltijds tijdkrediet voor de opvoeding van kleine kinderen bijvoorbeeld wordt opgenomen door vrouwen. 44,3% van de loontrekkende vrouwen werkt deeltijds. Deze keuzes hebben wel degelijk impact op de pensioenen.

Minister Van Quickenborne, die aanwezig was bij de presentatie van de cijfers, zei dat 'niet enkel vrouwen de dupe mogen zijn van hun keuze om wat meer tijd vrij te maken voor de kinderen'. Een piste die hij naar voor schuift, is de invoering van een 'pensioensplit', 'een systeem waarbij partners vrijwillig kiezen voor een gelijke verdeling van hun pensioenrechten'. Zo kan de partner die wel blijft werken zich solidair tonen met de partner - vaak de vrouw - die tijdelijk wat minder gaat werken, legde hij uit.