De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft een einde gemaakt aan de rouwperiode van 100 dagen voor zijn Kim Jong Il. Tezelfdertijd laat vijand Zuid-Korea weten dat Noord-Korea een lange-afstandsraket naar een lanceringsbasis aan het transporteren is. De Amerikaanse president Obama is momenteel in Zuid-Korea voor een topontmoeting rond de wapenproblematiek.

 De jonge leider Kim Jong Un bracht samen met de partijbonzen een officieel bezoek aan het mausoleum in het Kumsusan Paleis van de Zon in hoofdstad Pyongyang. Er werden drie minuten stilte gehouden, ter nagedachtenis van Kim Jong Il die op 17 december het leven liet na een hartaanval. Ook de vlaggen hingen halfstok en in heel Noord-Korea waren op de middag fluitjes te horen.

Kim Jong Un, wiens leeftijd nog steeds niet geweten is, nam de leiding over na de dood van zijn vader. Hij moet het land dat kampt met een tanende economie terug op de sporen krijgen en zorgen voor een beeld van een 'sterk en voorspoedige natie', wat heel belangrijk is voor de personencultus van de jonge leider.

Om het beeld van een sterke leider te verstevigen plant Noord-Korea de lancering van een raket, dit dik tegen de zin van de VS en zuiderbuur Zuid-Korea. De onverwachte machtsovername stelde de jonge leider niet in staat om snel met economische initiatieven te komen, vandaar de militair krachtige taal.

President Obama die Noord-Korea goed in de gaten houdt, is momenteel in Zuid-Korea voor een topontmoeting met wereldleiders. Ze bespreken en bevestigen er de maatregelen om raketten uit de handen te houden van terroristen. Noord-Korea deelt niet mee, en zegt dat de top een lastercampagne is tegen hun land. Obama bezocht er tijdens zijn driedaagse het gedemilitariseerde gebied tussen Noord- en Zuid-Korea