'Er wonen zo'n 400 door al-Qaeda opgeleide extremisten in Europa'
De 23-jarige Mohamed Merah zou lang niet de enige 'lone wolf' in Europa zijn. Volgens antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove wonen er nog 400 gelijkgezinden in Europa. Foto: EPA
In de Europese Unie verblijven ongeveer 400 door al-Qaeda opgeleide extremisten zoals de vermoedelijke schutter van Toulouse. Dat stelt de Europese antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove.

De 23-jarige Mohamed Merah claimde dat hij de voorbije jaren contact had met al-Qaeda tijdens reizen naar Afghanistan en Pakistan. Hij werd donderdag doodgeschoten door de Franse ordediensten. Merah wordt verantwoordelijk geacht voor dodelijke schietpartijen in Toulouse en Montauban.

Ook in België

'Het fenomeen van de lone wolves, zoals we ze noemen', licht de Kerchove toe. 'We schatten dat er in heel Europa ruim 400 verblijven.' Volgens de Belg bevinden de meeste van deze gevaarlijke eenzaten zich in 'Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, misschien ook België, en in veel mindere mate in andere EU-lidstaten'.

Deze lone wolves duiken volgens de Kerchove steeds vaker op omdat de structuren van al-Qaeda in Europa de voorbije drie, vier jaar danig verzwakt zijn. Hij verzekerde dat de inlichtingendiensten de betrokkenen scherp in de gaten houden.

Om het fenomeen te bestrijden moet de hele Europese Unie de Duitse en Oostenrijkse wetgeving overnemen die mensen criminaliseert die naar het buitenland afreizen om er terroristenkampen te bezoeken, aldus de Kerchove. Ook een Europese regeling over inzage in passagiersbestanden van luchtvaartmaatschappijen zou volgens hem van pas komen.