De nieuwe iPad: kopen of niet?
Foto: epa
Op 23 maart laat Apple de nieuwe iPad los in België. Moet je als een gek naar de winkel hollen om er zo snel mogelijk eentje in huis te halen, of kan je deze iPad links laten liggen? Wij zetten enkele feiten op een rijtje.

Zes redenen om de nieuwe iPad wel te kopen

 1. De belangrijkste nieuwigheid aan de derde iPad is zonder enige twijfel het scherm. Dat Retina-scherm heeft een behoorlijk indrukwekkende resolutie van 2048 op 1536 pixels, en levert haarscherpe beelden die zelfs de Full HD-standaard van veel televisietoestellen overklast. Oogspecialisten beweren bovendien dat het scherpere scherm beter is voor de ogen - gesteld dat je het op een aanvaardbare afstand houdt.
   
 2. Toen de eerste geruchten over het Retina-scherm de ronde begonnen te doen, werd ook gefluisterd dat Apple de iPad duurder zou maken, omdat de onderdelen meer kosten dan die van de iPad 2. Maar dat is niet gebeurd. De materiaal- en productiekosten zijn wel degelijk hoger, maar Apple raakt niet aan de prijs. De nieuwe iPad kost even veel als de vorige. Het goedkoopste model (wifi met 16 GB opslagruimte) gaat over de toonbank voor 479 euro.
   
 3. Om het nieuwe scherm in de verf te zetten, pakte Apple bij de voorstelling van de nieuwe iPad uit met de fotobewerker iPhoto, en toonde het ook enkele games. De nieuwe iPad leent zich dus uitstekend om wat aan foto- of videobewerking te doen, en meer dan ooit om te gamen. De komende tijd verwachten we een boel nieuwe apps die behoorlijk straffe dingen tonen.
   
 4. In de Verenigde Staten wordt de iPad geroemd om zijn 4G-mogelijkheden. In Europa zijn zo’n 4G-netwerken er (nog) niet, maar de netwerkonderdelen van de nieuwe iPad zijn sowieso al wel van een ander kaliber dan die van de vorige iPad. Bij ZDNet deden ze een test op het netwerk van Mobistar waaruit blijkt dat de nieuwe iPad aanzienlijk sneller is. Niet de theoretische maximumsnelheid die Mobistar belooft, maar wel aanzienlijk sneller.
   
 5. Aan de binnenkant van de iPad zit meer werkgeheugen (1 GB tegenover 512 MB in het vorige model), en een betere grafische processor. Dat wil zeggen dat de nieuwe iPad sneller en vlotter zou moeten werken. Niet dat de iPad 2 niet snel en vlot was, maar meer is altijd beter. Al is het maar de vraag in hoeverre de nieuwe processor en het uitgebreide RAM-geheugen gebruikt worden om het Retina-scherm vlot aan te sturen, en hoeveel ervan echt merkbaar is. Maar goed, het voordeel van de twijfel, en dus een potentieel pluspunt.
   
 6. Als je een iPad van de eerste generatie hebt, wordt het stilaan tijd om een nieuwe in huis te halen. Bij Apple-producten wordt wel vaker gezegd dat je gerust één jaargang kan overslaan. En als je tevreden bent over je eerste iPad, zal je in de wolken zijn met deze nieuwe, die in jouw geval een flinke verbetering is.

Zes redenen om de nieuwe iPad niet te kopen

 1. Apple heeft de tabletmarkt zowat uitgevonden, daar moeten we niet flauw over doen. Toen de eerste iPad werd gelanceerd was er amper een alternatief, en ook bij de iPad 2 moest je al goed zoeken naar andere tablets die de moeite waren. Apple zal zijn marktpositie nog wel een tijdje in stand houden, maar de wereld van de tablets wordt stilaan volwassen, na drie generaties iPads. Misschien loont het dus wel de moeite om nog heel even af te wachten en te kijken wat de concurrentie doet, met Android en Windows 8. De kans bestaat dat er in de loop van dit jaar erg interessante, goed geprijsde tablets in de winkelrekken belanden.
   
 2. Je wil een tablet voor onderweg. Het lijkt je wel handig om zo’n iPad overal mee naartoe te zeulen en met een data-abonnement ten allen tijde online te kunnen. Goed idee, maar misschien is een iPad dan niet de ideale keuze. Want compact kan je de iPad niet echt noemen, en een lichtgewicht is het ook al niet - de nieuwe iPad is bovendien nog een tikje dikker en zwaarder dan zijn voorganger. De iPad is geen handig toestel om mee rond te lopen, of om staand te bedienen met één hand. Als je dat wil, ga je best op zoek naar een kleinere tablet van 7 of 8 inch, of een uit de kluiten gewassen smartphone van 4 of 5 inch.
   
 3. Laat je niet inpakken door het 4G-verhaaltje waar wereldwijd wordt mee uitgepakt. Niet alleen is de Amerikaanse 4G/LTE niet dezelfde als de 4G die we in Europa zullen zien opduiken, er is ook nog helemaal geen 4G-netwerk in België. En als dat er komt, is de kans groot dat de huidige 4G-iPad daar niet mee zal kunnen werken. De netwerkcomponenten van de nieuwe iPad zouden hogere doorvoersnelheden moeten toelaten, maar op dit moment is er geen sprake van een supersnel Belgisch 4G-netwerk.
   
 4. In de nieuwe iPad zit een betere camerasensor. Dat mocht ook wel eens - met de armtierige 1-megapixelcamera uit de iPad 2 kon je al helemaal niets aanvangen - maar niemand gaat op stap om met zijn iPad te fotograferen of te filmen. Ook niet als je kan filmen in 1080p en de camera plaatjes van 5 megapixel schiet. Het kan, maar het ziet er belachelijk uit. Een goede camera op een iPad is mooi meegenomen en komt misschien in uitzonderlijke gevallen van pas, maar is zeker geen verkoopsargument.
   
 5. Het is een oud zeer als het over Apple gaat, maar het bedrijf is nog steeds hermetisch afgesloten. Niet alleen omdat Apple over alles de controle wil behouden en niet zomaar eender wie toelaat om zelf dingen op de iPad te zetten - zelfs de gebruiker niet - maar ook letterlijk gesloten. Bij iFixit merkten ze tijdens het uit elkaar halen van de nieuwe iPad op dat het moeilijker is dan ooit tevoren om de iPad te openen. Bovendien zit de batterij vastgelijmd aan de behuizing, wat het quasi onmogelijk maakt om ze zonder verdere beschadiging te verwijderen. Zelfs bij Apple doen ze naar verluidt de moeite niet om de batterij te vervangen bij een defect en geven ze eerder een nieuw toestel. Niet bepaalde duurzaam. Oh ja, en als we het toch over gesloten systemen hebben: Apple, waarom laten jullie toe om via een Camera Connection Kit van 29 euro foto’s van een SD-kaartje op de iPad te zetten, maar voorzien jullie niet standaard een sleufje om zo’n geheugenkaart in te pluggen?
   
 6. Als je een iPad van de eerste generatie hebt, kan je al eens een vervanging overwegen. Maar als je een iPad 2 hebt, loont het niet de moeite om na een jaar al opnieuw te investeren in het nieuwste model. Want ondanks het onwaarschijnlijk knappe scherm is de nieuwe iPad nog altijd een zeer gelijkaardig toestel is met eenzelfde gebruikservaring als de iPad 2 die je al hebt.