Noorse regering wil Breivik levenslang achter tralies
De Noorse regering wil er met een noodwet voor zorgen dat massamoordenaar Anders Breivik levenslang achter de tralies verdwijnt. Dat blijkt uit het voorliggende wetsvoorstel waar de Noorse TV2 uit publiceert.

'Een patiënt zou voor zijn eigen veiligheid opgesloten kunnen blijven in een behandelingsinstituut zolang de politie meent dat er gevaar is dat iemand hem wil aanvallen voor wat hij heeft gedaan", zou er in het voorstel staan. 'Het gaat daarbij om heel speciale gevallen waarbij de patiënt zware of schokkende handelingen heeft begaan, zoals het plegen van massamoord.'

Veroordeelden voor zulke misdaden zouden met de nieuwe regels een eigen zwaarbeveiligde afdeling krijgen binnen de Ila-inrichting waar Breivik nu ook vastzit. Daar wordt al gewerkt aan een 'gevangenis binnen een gevangenis', aldus de directeur van het complex.

Volgens de Noorse tv-zender zal de regering het parlement midden april vragen om over het wetsvoorstel te stemmen. De rechtszaak tegen Breivik begon enkele weken geleden. Als de nieuwe noodwet direct van kracht wordt, zullen de Noorse rechters nieuwe regels moeten meewegen in hun oordeel.

Anders Breivik is verantwoordelijk voor de dood op 22 juli vorig jaar van 77 mensen, bij een bomaanslag in Oslo en bij een schietpartij op het eiland Utoya.