In Florida staat de politie onder druk om een man te arresteren die een ongewapende zwarte tiener heeft doodgeschoten.

Een 17-jarige tiener met zwarte huidskleur werd vorige maand doodgeschoten door een lid van de burgerwacht. Trayvon Martin wandelde op 26 februari in een gated community naar het huis van de verloofde van zijn vader in Sanford, Florida. In de buurtwinkel was hij drank en snoepgoed gaan kopen.

George Zimmerman (28), die aan het patrouilleren was in de buurt, belde de 911-hulpdiensten en rapporteerde ‘een verdacht persoon.’ Wat er dan is gebeurd is onduidelijk, maar Zimmerman schoot de jongen, naar eigen zeggen uit zelfverdediging, dood. De man, volgens de politie blank en volgens de familie van Latijns-Amerikaanse afkomst, is vrijgelaten omdat de politie geen bewijs heeft dat het tegendeel aanwijst. Die beslissing stuit op protest.

Een petitie op de website Change.org, met bijna 1 miljoen handtekeningen, eist de arrestatie van Zimmerman. Gisteren hebben burgerrechtenorganisaties een mars georganiseerd die ze de ‘Million Hoodie March’ noemen, een verwijzing naar de trui met kap die de tiener droeg. ‘Een zwarte persoon met een hoodie, is niet automatisch te wantrouwen. De profilering op basis van ras moet stoppen’, klinkt het op de protestwebsite. Ze eisen ook het ontslag van de korpschef.

Volgens de familie van de tiener gaat het om een racistische moord, Zimmermans familie ontkent dat. Intussen heeft het Amerikaans ministerie van Justitie laten weten dat ze het incident gaat onderzoeken.

De schietpartij opent opnieuw het debat over de omstreden staatswet 'Stand Your Ground'. In Florida mogen burgers dodelijk geweld gebruiken als ze zich bedreigd voelen, ze zijn niet verplicht zich van de bedreiging terug te trekken. Rick Scott, de gouverneur van Florida zei dat hij de wet gaat herbekijken, ‘want als de wet wordt misbruikt, dan is er iets mis’.