'Pygmeeën zijn de sporters van de toekomst'
Gymnast Foto: rr
De lichamelijke eigenschappen van pygmeeën zijn enorm geschikt voor sporten als gymnastiek en wielrennen. Dat zegt inspanningsfysioloog Peter Hespel in Eos Magazine. ‘Als zij ooit de weg naar de sport zouden vinden, zullen er gegarandeerd een pak records sneuvelen.’

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het eerste wereldrecord op de honderd meter sprint bij mannen gelopen is. Een eeuw later is de recordtijd met slechts een seconde verbeterd. Zit de sportwereld aan de top van haar fysieke kunnen? Inspanningsfysioloog Peter Hespel van KU Leuven denkt van niet.

Volgens hem heeft nog niet iedereen de weg naar de sporttop bereikt. Bij de vrouwen zijn er bijvoorbeeld nog veel verborgen parels te ontdekken. ‘Door de late emancipatie is er bij de vrouwen in heel wat sportdisciplines nog een opmerkelijke vooruitgang te verwachten’, zegt Hespel in het wetenschappelijk magazine Eos.

Lengte

Ook bepaalde Afrikaanse stammenvolkeren zouden indrukwekkende sportprestaties kunnen behalen. Dat blijkt uit een Leuvens onderzoek met pygmeeën. Die hebben opmerkelijke lichamelijke eigenschappen: ze zijn niet groter dan 1,50 meter, maar zijn buitengewoon gespierd. ‘Hun fysiologie blijkt uitermate geschikt te zijn voor onder andere gymnastiek en wielrennen.’

Kleine gymnasten hebben het voordeel dat ze bepaalde oefeningen, zoals salto's en wentelbewegingen, veel gemakkelijker kunnen uitvoeren dan gymnasten met een grotere lengte. Ook bij wielrennen is de lengte van belang: hoe kleiner de sporter, hoe minder last die heeft van luchtwrijving en hoe meer snelheid die kan halen. Kracht is uiteraard ook een belangrijke factor bij beide sporttakken.