Vaticaan 'verbijsterd' over kindermisbruik in Ierland
Foto: AP
Het Vaticaan is 'verbijsterd' over de 'zondige en criminele handelingen' van katholieke geestelijken die zich aan kinderen hebben vergrepen in Ierland. De Ierse aartsbisschoppen verzekeren dat ze 'alle nieuwe ontdekkingen' van seksueel misbruik snel zullen melden.

In een persbericht meldt het Vaticaan dat de Ierse aartsbisschoppen seksueel misbruik van minderjarigen in de kerk snel aan de burgerlijke justitie en de Heilige Stoel zullen melden.

De missie van het Vaticaan,  die tussen november 2010 en juni 2011 naar de Ierse katholieke instellingen gestuurd werden, moest de oorzaken voor de talrijke gevallen van pedofilie door Ierse priesters en religieuzen onderzoeken en aanbevelingen formuleren.

'Met een gevoel van verdriet en schaamte, moet erkend worden dat binnen de christelijke gemeenschap onschuldige personen misbruikt werden door priesters en religieuzen, aan wie zij toevertrouwd werden. Zij die waakzaam moesten zijn, faalden daar net in', aldus het Vaticaan, dat dinsdag een rapport van de missie publiceerde.

Het rapport beveelt de vorming van opvoeders voor jonge katholieken en toekomstige priesters aan, vooral 'een diepgaande vorming over vraagstukken bij de bescherming van kinderen'.

Volgens het rapport 'zijn de bezoekers geraakt door de inspanningen van de bisschoppen, priesters, religieuzen en leken om de richtlijnen' voor de Kerk van Ierland na het schandaal te implementeren, om een 'gezonde omgeving' voor kinderen te creëren.

De schandalen hebben vele wonden opengereten, en gelovigen hebben hun vertrouwen in pastoors verloren, stelt het Vaticaan ook.