Europese varkens niet langer welkom in Rusland
Foto: mhb
Moskou heeft maandag bevestigd dat Europese varkens, minstens tijdelijk, niet meer welkom zijn in Rusland. De aanleiding is de ontdekking van het Schmallenbergvirus in verschillende Europese boerderijen. Inmiddels is gebleken dat het aantal bedrijven waar het Schmallenbergvirus vastgesteld werd, stijgt.

Het Schmallenbergvirus zorgt voor misvormingen bij de nakomelingen van besmette dieren. De Russische beslissing botst op kritiek in Brussel, maar volgens het federale controleagentschap Rosselkhoznadzor is het 'noodzakelijk dat de import van hoornvee en levende varkens uit EU-lidstaten vanaf 20 maart tijdelijk opgeschort wordt'. Dat staat in een persbericht.

Donderdag al viel in Brussel te horen dat experts onderweg waren naar Moskou om in te praten op de Russen. Vooral de Baltische staten worden immers , als belangrijke uitvoerders naar Rusland, zwaar getroffen. Volgens Letse bronnen zou tot twee derde van de exportinkomsten van de betrokken staten bedreigd zijn.

De Russische autoriteiten hekelen echter 'het gebrek aan exportcontroles door de bevoegde diensten van de Europese Commissie', terwijl 'de import naar Europese lidstaten wel erg uitgebreid gecontroleerd' wordt.

Moskou verbiedt nu elke invoer vanuit de EU. Eerder zette het al een rem op de import vanuit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland en België.

Virus breidt uit

Het aantal bedrijven waar het Schmallenbergvirus is vastgesteld, is inmiddels gestegen naar 255. Vooral in rundveebedrijven werd het virus de voorbije tien dagen vastgesteld. Dat zei het Federaal Agentschap voor dee Voedselketen (FAVV) maandag.

Sinds het virus eind vorig jaar een eerste keer werd vastgesteld in België, is het op 255 veebedrijven bevestigd: 157 schapenbedrijven, 96 rundveebedrijven en 2 geitenbedrijven. Iets meer dan 700 bedrijven werden onderzocht.

De voorbije tien dagen werd het virus vooral vastgesteld in rundveebedrijven. 'Gezien het hoogtepunt van het werpseizoen bij runderen nog moet komen, is het de verwachting dat in de komende maanden nog meer gevallen bij kalveren zullen opduiken', stelt het FAVV.

Het virus

Het Schmallenbergvirus is een nieuw virus dat in november 2011 in Duitsland ontdekt werd in monsters van runderen en schapen. Sindsdien werd het al aangetoond in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Italië.

Bij schapen geeft een besmetting bij drachtige dieren aanleiding tot een verhoogd aantal doodgeboortes en misvormingen. Bij runderen zijn de symptomen milder (onder andere koorts, geen eetlust) en verdwijnen ze na enkele dagen. Er bestaat geen vaccin of remedie tegen het virus. Het is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.