Smartphone kwijt? Daar gaat je privacy!
Foto: shutterstock
Wat gebeurt er met smartphones die kwijtgespeeld worden? In een opmerkelijk experiment heeft beveiliger Symantec 50 smartphones op publieke plaatsen in verschillende steden achtergelaten. De resultaten stemmen tot nadenken.

Symantec had de toestellen gevuld met valse profielen, een hoop mails en andere gegevens, en uiteraard ook de nodige software om van op afstand te kunnen bijhouden wat er precies met de smartphones gebeurde. De resultaten zijn behoorlijk deprimerend.

Want hoewel één op de twee gevonden telefoons werd teruggebracht, werd in 96% van de gevallen eerst gevoelige informatie op de smartphone geraadpleegd. En een eerlijke vinder heeft uiteraard een minimum aan privégegevens nodig om het toestel aan de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen, maar ook de fotocollectie, privé- en werkgerelateerde mails en zelfs bankgegevens moesten er aan geloven.

Eén op twee neust in bankgegevens

Zes op de tien vinders doken meteen in de mailbox en gingen rondneuzen in de sociale media-accounts van de eigenaar. Zowat 80% opende ook bedrijfsgegevens en nam een kijkje naar bestanden met namen als 'HR salarissen' en 'HR-dossiers'. En alsof dat nog niet genoeg is, werd op de helft van de achtergelaten telefoons ook de bankapplicatie geopend.

Hoe kan je zoiets voorkomen? Volgens een van de Symantec-onderzoekers volstaat het in veel gevallen om een pincode of een wachtwoord op je smartphone te zetten. Dat is geen onfeilbare manier om je data te beschermen, maar wel voldoende om de meeste toevallige passanten uit je telefoon te houden.