Vlaamse overheid tekent nieuwe convenant Imec
Foto: Hanne Degans
Vlaams minister voor wetenschapsbeleid Ingrid Lieten heeft in Heverlee de nieuwe convenant getekend met het hoogtechnologisch onderzoekscentrum Imec voor 2012-2016.

De Vlaamse steun voor dit onafhankelijk lab dat in 1984 van start ging en inmiddels tot de wereldtop behoort in het domein van de nano-elektronica is inmiddels opgelopen tot 48,2 miljoen euro in 2012. Vlaanderen investeert daarnaast ook in onderzoeksinfrastructuur.

Lieten wees op de positieve resultaten van de doorlichting van Imec. Hieruit bleek dat Imec zijn positie als excellentiecentrum de voorbij jaren nog verstevigde en dat de 'return' op het maatschappelijk en economisch weefsel in Vlaanderen veel hoger is dan de middelen die de overheid erin pompt.

Imec slaagt er bovendien in heel wat externe middelen aan te trekken. Het aandeel van Vlaamse steun bedroeg in de periode 2007-2011 zestien tot achttien procent van het totale Imec-budget.

De directe tewerkstelling in Vlaanderen is inmiddels opgelopen tot 2.000, samen met de indirecte jobs komt dat uit op 5.000. Uit Imec ontstonden de voorbije decennia een dertigtal spin-offs.

Uitdagingen

In de nieuwe convenant engageert Imec zich om nog meer dan voorheen te focussen op de grote uitdagingen van onze samenleving, zoals de vergrijzing of de opwarming van de aarde.

Imec zal ook focussen op zorginnovatie, energie-innovatie, transformatie door innovatie, duurzame mobiliteit en logistiek. Een voorbeeld van zorginnovatie is de nieuwe hartpleister die Imec maandag lanceerde en die de hartactiviteit van de patiënt meet, gegevens doorstuurt waardoor bij onregelmatigheden de zorgverstrekker gealarmeerd wordt.

De nieuwe convenant legt nog meer het accent op samenwerking met bedrijven in Vlaanderen en moedigt de oprichting van spin-offs aan.